Analyse
Intro 18 jaar geleden - maandag 20 maart 2000

De Bel 20 maakte vorige week een reuzensprong : + 9,3 %.

OMMEZWAAI !

De IT-aandelen kregen vorige week fikse klappen terwijl de beleggers weer smaak kregen in meer traditionele hapjes : de Nasdaq, de Amerikaanse groeiaandelenbeurs liet nagenoeg 5 % liggen, terwijl de S&P 500-index, die de 500 grootste Amerikaanse bedrijven bevat, 5 % hoger afklokte. In Europa speelden de voedings- en de tabakssector een glansrol. Uitschieter was het de laatste maanden zwaar geteisterde BAT (318,5 pence) dat zo maar eventjes 27,8 % hoger schoot. Houden. Terwijl het verbond Fiat/GM de beleggers niet kon bekoren (zie verder), gaf de beslissing van BMW (30,4 EUR) om dochter Rover weer af te stoten de koers een flinke zet (+ 14,7 %). Kopen. Het bod van Compart op Montedison (1,84 EUR) loopt binnenkort af (29/03). Veiligheidshalve gaan goede huisvaders best op het bod in. Doorgewinterde speculanten mogen een gokje wagen op een verhoging van de prijs.
Terwijl zowat alle Europese beurzen in het rood gingen, sloot de Bel 20 de week 9,3 % hoger af ! Behalve het aanzienlijke gewicht aan traditionele aandelen kreeg de index een ruggensteuntje van de geplande fusie tussen de beurzen van Brussel, Amsterdam en Parijs (zie p. 1). Toch noteert ze nog altijd ruim 15 % onder het peil van begin dit jaar. Een andere positieve factor was de stroom overwegend goede tot uitstekende jaarresultaten van Belgische bedrijven, waarvan u hiernaast de belangrijkste vindt. Volgende week komen de andere aan bod. Voorts is eind vorige week de intekenperiode voor de beursintroductie van Arinso International (zie hiernaast) van start gegaan. Tot slot melden we nog dat bankgroep
Fortis (28,5 EUR) na het openbaar omruilbod bijna 98 % van BGL verwierf, dat we vanaf nu uit onze tabel schrappen. Fortis blijft overigens koopwaardig.

Deel dit artikel