Analyse
Ubizen 18 jaar geleden - dinsdag 22 februari 2000

UBIZEN - enorm marktpotentieel in de sector netwerkbeveiliging, maar het aandeel blijft te duur

· Netwerkbeveiliging
· Easdaq
· 187,18 EUR

De koers van Ubizen, de Belgische specialist in de beveiliging van netwerken en elektronische handel, ging onlangs flink de hoogte in. Verklaring ? Ten eerste hebben de aanvallen op sites zoals Yahoo! en Amazon.com nog eens het belang van beveiliging van e-commerce aangetoond. En precies in deze veelbelovende niche is Ubizen actief. Verder werden de resultaten van het eerste kwartaal (afgesloten op 31/12/99) warm onthaald door de beleggers. De omzetgroei van meer dan 800 % (+ 180 % zonder acquisities) tegenover het eerste kwartaal van ’98 overtrof zelfs de meest optimistische verwachtingen.
Ten slotte vermelden we nog een nieuwe opportuniteit voor Ubizen: de markt van Application Service Providers (ASP). ASP’s zijn bedrijven die op het net informaticatoepassingen aanbieden die door SAP of Oracle ontwikkeld zijn. In plaats van ze te kopen, huren de klanten programma’s op het net die beheerd worden door de ASP. Volgens het onderzoeksbureau Forrester Research zou deze markt moeten groeien van 1 miljard USD in 1997 tot 21 miljard USD in 2001. En aangezien de uitwisseling van gegevens tussen bedrijven hand over hand toeneemt, wordt beveiliging essentieel. Zo schat Ubizen dat een ASP 10 à 15 % van de totale som van contracten met klanten zal besteden aan beveiliging.

De gebreken van bepaalde internetsites vormen een enorm potentieel voor de sector netwerkbeveiliging in het algemeen en voor Ubizen in het bijzonder. Het aandeel blijft echter te duur. NIET KOPEN.

Deel dit artikel