Analyse
Genset 18 jaar geleden - dinsdag 8 februari 2000

GENSET - Wetenschappelijke basis goed, maar farmaceutisch samenwerkingsakkoord laat op zich wachten

· Biotechnologie
· Parijs (Euro.NM )
· 85,65 EUR

Het Franse Genset is de Europese nummer één in genomica en specialist in de opsporing van genen die verantwoordelijk zijn voor ziektes zoals kanker, schizofrenie of zwaarlijvigheid. Het bedrijf heeft zopas een akkoord ondertekend met het Whitehead Institute for Biomedical Research (WIBR), dat wereldfaam geniet voor zijn baanbrekende programma’s in celbiologie, onderzoek naar kanker, genomica en infectieziekten. Het gaat om een onderzoeks- en samenwerkingsakkoord voor het opsporen en karakteriseren van genen die verantwoordelijk zijn voor diabetes en zwaarlijvigheid. Dit vormt de eerste stap in een uitgebreid cloningprogramma waarmee men ook andere genen wil identificeren en valideren die bij metabolische stoornissen een rol spelen.
Bovendien heeft Genset een exclusieve licentie verworven op een Amerikaans patent van het WIBR, namelijk voor een menselijk gen verbonden aan een proteïne dat zwaarlijvigheid en diabetes type II in de hand werkt. Deze licentie verstevigt de patentenportefeuille van Genset op het vlak van metabolische stoornissen. Het vergroot ook de kans op een samenwerkingsakkoord met farmaceutische groepen die geneesmiddelen tegen deze ziektes ontwikkelen.
Een ander nieuwtje is dat Genset een filiaal heeft opgericht in Australië. Het bedrijf had eerder een meerderheidsaandeel verworven in Pacific Oligos Pty. Ltd, een leidinggevende bedrijf in de productie van DNA-kaarten in Australië. Dit filiaal consolideert Genset als wereldleider in de productie van DNA-kaarten en verstevigt zijn positie op het Australische continent.

Het akkoord met WIBR bevestigt de goede wetenschappelijke basis van Genset. Maar er is nog geen enkel nieuw contract met farmaceutische groepen. We voorspellen een verlies per aandeel van 3,16 EUR voor het boekjaar ‘99 afgesloten op 31 december. In afwachting van nieuwe elementen laten we het aandeel liever links liggen. NIET KOPEN.

Deel dit artikel