Analyse
Qiagen 18 jaar geleden - dinsdag 25 januari 2000

QIAGEN

· Biotechnologie
· Nasdaq
· 129 USD

QIAGEN blijft ons verbazen. Deze producent van laboratoriuminstrumenten pakte uit met de overname van Rapigene, een Amerikaanse dochter van Celltech. Dat nieuws is op zijn minst verrassend te noemen. Door het verwerven van Rapigene is QIAGEN immers niet meer alleen actief op het domein van isolatie en zuivering van DNA-molecules, maar ook in de genomica. Rapigene is immers vermaard voor zijn decoderingssysteem voor genetische variaties in de DNA-molecules. Deze variaties vormen een schat aan informatie om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. Daarmee kun je ontdekken of bepaalde personen vatbaarder zijn voor bepaalde ziektes zoals kanker, diabetes of de ziekte van Alzheimer. Bovendien kun je met die variaties de reactie van een zieke op geneesmiddelen begrijpen.
De samensmelting van de activiteiten van deze twee bedrijven verschaft QIAGEN een uitstekende uitgangspositie om ten volle te profiteren van de markt van farmacogenomica, die het verband tussen genetische variaties en de nevenwerkingen van geneesmiddelen in kaart wil brengen. Deze nieuwe discipline profileert zich nu reeds als een van de meest veelbelovende markten van de 21ste eeuw. Zo zou circa 30 % van de huidige geneesmiddelen niks uithalen en zelfs ongewenste nevenwerkingen hebben, omdat patiënten een verschillend genetisch patroon hebben. In de Verenigde Staten worden jaarlijks meer dan 2 miljoen personen gehospitaliseerd als gevolg van de bijwerkingen. Een slechte reactie op medicijnen is in dat land zelfs de vierde doodsoorzaak. Volgens het onderzoeksbureau McKinsey, zou farmacogenomie een kostenbesparing opleveren van 25 à 45 % op de totale kost van klinische tests, die nu 250 miljoen USD bedraagt.

Deze acquisitie werd door de beleggers gunstig onthaald. En terecht, want door deze overname kan QIAGEN volop profiteren van een markt in volle expansie. Op het winstniveau zal deze operatie pas vanaf 2001 enigszins bijdragen tot de winst. Tegen de huidige koers is het aandeel erg duur en we raden aan het aandeel niet meer te kopen. Niettemin kan de aankondiging dat QIAGEN in de komende weken nog meer bedrijven wil overnemen, de koers een nieuwe ademstoot geven. HOUDEN.

KOERSEVOLUTIE QIAGEN IN USD

Deel dit artikel