Analyse
Eidos 18 jaar geleden - dinsdag 25 januari 2000

EIDOS

· Videospellenproducent
· Londen
· 3 011 pence

Vorige week heeft EIDOS, de Engelse videospellenproducent en geestelijke vader van Lara Croft, de beurzen sterk ontgoocheld met de aankondiging dat de winst voor het huidige boekjaar (dat afgesloten wordt op 31/03) lager zal zijn dan verwacht. Gevolg ? Een koersdaling van 32 % in 1 dag. Oorzaak ? De teleurstellende kerstverkopen en een vertraging bij de lancering van nieuwe titels. Wat deze titels betreft, liet het bedrijf weten dat "Tomb Raider IV: The Last Revelation" goed scoorde in de verkoop, net zoals "Championship Manager 99/00". Andere spelletjes daarentegen, zoals "F1 World Grand Prix" en "The Nomad Soul", hebben ontgoocheld, meer bepaald in Frankrijk en Duitsland, de twee belangrijkste afzetmarkten van EIDOS. Deze bedroevende vaststelling zal zijn weerslag hebben op het hele boekjaar. Het is immers precies in het derde kwartaal dat EIDOS ongeveer twee derden van zijn inkomsten genereert. EIDOS voorziet dan ook een sterke terugval van zijn resultaten. Voor het lopende boekjaar is ons inziens een winst per aandeel van ongeveer 70 pence haalbaar (vóór afschrijving van goodwill).
Dit belet EIDOS evenwel niet om zijn groeistrategie, geënt op e-commerce en de ontwikkeling van videospelletjes op het internet (E-R 49), voort te zetten. Er zijn trouwens zeven nieuwe titels in de maak voor de nieuwe generatie consoles, zoals Playstation 2 van Sony. Bovendien is de lancering van de nieuwste avonturen van Lara Croft op de Dreamcast van Sega voorzien voor maart. Ten slotte zal Lara ook figureren op de affiche van de film die Paramount Pictures in april zal draaien en die eind 2001 in de zalen te zien zou zijn.

Ondanks de aanzienlijke vertraging van enkele nieuwe titels blijven de vooruitzichten op langere termijn interessant. Bovendien kan de koersdaling EIDOS aantrekkelijker maken voor een internet service provider die een middel zoekt om zijn klanten aan zich te binden. KOPEN.

KOERSEVOLUTIE EIDOS (vet, basis 100) EN DE BEURS VAN LONDEN

Deel dit artikel