Analyse
Intro 18 jaar geleden - maandag 6 december 1999

Eindelijk kon de Bel 20 vorige week nog eens wat winst pakken.

BEURZEN AAN DE FEESTDIS

Toen vrijdag uit de gepubliceerde cijfers bleek dat het aantal banen in de VS blijft groeien zonder dat de inflatie toeneemt, reageerden de westerse beurzen enthousiast, met als koplopers Milaan en Frankfurt die de week met resp. 3,9 % en 2,7 % winst afsloten. Na de forse klim van de week voordien deed de Britse high tech groep MARCONI (ex-GEC; 1 014,5 p.) er nog een schepje bovenop. Het aandeel is nu te duur geworden om te kopen. Houden. In de Zwitserse farma gaan NOVARTIS (2 528 CHF) en Roche (19 300 CHF) zich toespitsen op hun kernactiviteiten en stoten resp. hun afdelingen landbouwchemie en parfums af. U mag beide aandelen houden. De Italiaanse banden- en kabelproducent Pirelli (2,42 EUR) kondigde een technologische doorbraak aan in zijn bandenafdeling en ging 12,6 % hogerop. Nog koopwaardig.
Voor één keer gedroeg de Brusselse beurs zich vorige week niet als een buitenbeentje. Met een vooruitgang van 2,4 % behoorde de Bel20 (zie grafiek) zelfs tot de beste presteerders in Europa. Na de zware pandoering n.a.v. de winstwaarschuwing, sloot
Real Software (77,55 EUR) de week 15,8 % hoger af. Mobilofoonoperator Mobistar (47,95 EUR) deed er in het zog van de andere telecomaandelen 12,8 % bij. Beide aandelen zijn duur. Niet kopen. De financiële groep KBC (49,7 EUR) blijft onder het spervuur van de fiscus liggen nadat een fraudedossier (KBLux-affaire) aan het parket werd overgemaakt. Bovendien houdt de groep de kosten (n.a.v. de fusie) slechts met moeite in bedwang. Houden. Producent van digitale uitrustingen voor de TV- en radio-industrie EVS (39,5 EUR) completeert zijn gamma audionumerieke software voor radiostations door de overname van het Franse Audio Follow. Houden.

Deel dit artikel