Analyse
Option International 18 jaar geleden - dinsdag 30 november 1999

OPTION INTERNATIONAL: overleven alleen mogelijk via innovatie

· Datatransmissie
· Easdaq
· 9 USD

Terwijl succesbedrijven zoals Nokia en Ericsson op de telecommunicatiebeurs van Genève elkaar probeerden te overtroeven qua fantasie om de producten van de toekomst voor te stellen, hield OPTION INTERNATIONAL het bij een verbeterde versie van zijn FirstFone. Met de nieuwste versie kun je nu gegevens doorsturen met een snelheid van 14,4 Kbps, tegenover 9,6 Kbps vroeger. Toch blijft dat nog te langzaam om de gegevenscommunicatie interessant te maken.
Trouwens, overleven is in deze sector alleen mogelijk dankzij echt revolutionaire initiatieven. De cijfers voor het derde kwartaal van '99 bewijzen dat heel duidelijk. De vertraging van een innovatief product deed de verliezen de eerste 9 maanden oplopen tot bijna 100 miljoen BEF, terwijl in dezelfde periode van '98 een winst van 8 miljoen BEF gehaald werd. En omdat de productie van mobiele telefoons voor China vertraging opliep, is de omzet bovendien met 33 % gedaald in vergelijking met dezelfde periode van '98.
We richten onze hoop op de nieuwe commerciële strategie om te verkopen aan de OEM's (Original Equipment Manufacturers) en via een eigen distributienetwerk dat nog moet worden opgericht. Dat zou de omzet moeten stabiliseren en de resultaten verbeteren. Een voorbeeld in die optiek is het contract met Handspring (concurrent van 3Com) voor de ontwikkeling van een module die draadloze communicatie mogelijk maakt tussen zijn Visor (zakcomputer) en een pc.

De directie van Option mag dan wel winst voorspellen voor 2000, wij verwachten desalniettemin verliezen. Zolang het bedrijf geen akkoord sluit met een belangrijke speler uit de IT- of telecommunicatiesector, stellen we ons vragen over de leefbaarheid van het bedrijf op lange termijn. NIET KOPEN.

Deel dit artikel