Analyse
Autonomy 18 jaar geleden - dinsdag 30 november 1999

AUTONOMY: de specialist in zoekrobots zet zijn opmars voort

· Kennismanagement
· Easdaq
· 38,60 USD

Autonomy, de Engelse specialist in intelligente zoekrobots, zet zijn opmars voort. De verkopen in het derde kwartaal liggen 24% hoger dan die in het tweede kwartaal. In vergelijking met die van het derde kwartaal vorig jaar zijn ze zelfs verdubbeld.
Deze spectaculaire omzetgroei heeft de groep natuurlijk te danken aan de talrijke contracten die ze afsloot, maar ook aan de publiciteitscampagnes die het product bij een ruimer publiek bekend willen maken. De reclame in de Financial Times was overigens erg geslaagd.
Daarbij komt nog de sterke penetratie in de VS, "the place to be". Op dat vlak doet Autonomy het heel wat beter dan zijn concurrenten, die er al veel langer aanwezig zijn.
Dit enthousiasme moet echter getemperd worden. We geven toe dat de voorstelling van het product indruk op ons heeft gemaakt en het is waar dat de markt de technologie van Autonomy stilaan lijkt in te voeren. Bovendien ziet het "business model" er overtuigend uit. Maar laten we eerlijk zijn: de huidige waardering van Autonomy (1,5 miljard USD voor een verwachte omzet van 25 miljoen USD) is vooral te danken aan de gekte rond internetaandelen en aanhet feit dat weinig analisten een idee hebben van de reële waarde ervan.
Een "bevooroordeelde" studie (zie p. 1) bij de beursintroductie, die uitging van winst vanaf dit jaar (wat nagenoeg uitgesloten is), waardeerde het aandeel "royaal"... tegen minder dan 4 USD. En dat terwijl ons objectief, toen we het in juli aan u voorstelden, 20 USD was... in 2002. U begrijpt dus dat een koers van bijna 40 USD echt wel buitensporig is.
Wat moeten we dan doen ? Tot op vandaag evolueert de omzet overeenkomstig onze voorspellingen en het goede nieuws (nieuwe akkoorden, stijgende verkoop, stijgende prijzen...) zal de komende maanden wellicht blijven binnenstromen, wat de koers zou moeten ondersteunen.

We houden dus onze aandelen, in de overtuiging dat een aankoop tegen deze koers te riskant is. HOUDEN.

Deel dit artikel