Analyse
Intro 18 jaar geleden - maandag 4 oktober 1999

 

Evolutie aandelenbeurzen in euro sinds januari (Datastream).

RENTEDREIGING BLIJFT

De beurswereld heeft opnieuw een onrustige week achter de rug. Boosdoener blijft de vrees voor een hogere rente die de aandelen zowel in de Verenigde Staten als in Europa parten blijft spelen. De meeste beurzen moesten de week lager afsluiten. Wall Street en Parijs trappelden ter plaatse, terwijl Londen lichtjes steeg onder invloed van speculaties rond bankaandelen. Alleen Lissabon roeide tegen de stroom in en ging 2,78 % hoger.
In Italië waren het de telecomaandelen die in de kijker liepen (zie ook hiernaast). Het reorganisatieplan van
OLIVETTI viel in slechte aarde en de koers moest meer dan 11 % inleveren. Telecom Italia deelde in de brokken (-10 %), terwijl Telecom Italia Mobile de schade kon beperken. Fiat en Magneti Marelli daarentegen waren in uitstekende doen (resp +8,3 en +9,4 %) dankzij de alliantie en reorganisatiegeruchten die rond Fiat circuleerden. Fiat houden en Magneti Marelli kopen.
De Belgische beurs volgde de algemene trend en de Bel20 moest nogmaals 3,73 % laten liggen.
Mobistar (41,5 EUR) maakte een sprong van 13,7 % na gunstige cijfers over de evolutie van het aantal abonnees en de groeivooruitzichten voor de mobilofonie in België. Zeer volatiel aandeel. Niet kopen. Bij de dalers merken we IBA (50,4 EUR) op, waar de aankondiging van een kapitaalverhoging, die de winst per aandeel dreigt te verwateren, slecht onthaald werd. Ondanks de koersval (-8,2 %) blijft het aandeel duur. Daarom blijft het op ons verkooplijstje staan. Vermelden we nog dat Corus, de groep die voortspruit uit de fusie van Hoogovens en British Steel vanaf deze week in Londen, Amsterdam en New York noteert.

Deel dit artikel