Analyse
Innogenetics 18 jaar geleden - dinsdag 19 oktober 1999

INNOGENETICS: onzekerheid over de liquiditeiten van het biotechnologiebedrijf blijft

· Biotechnologie
· Easdaq
· 22,85 EUR

Het catastrofale eerste halfjaar werd afgesloten met een verlies van ruim 15 miljoen EUR (vijf keer het verlies van dezelfde periode in 98). Dit was onder meer te wijten aan de financiering van een eigen distributienetwerk, de overname van verschillende distributeurs van diagnostische producten en de constructie van een nieuwe installatie. Maar het tweede halfjaar zou beter moeten worden. De heropleving van de Amerikaanse verkoop na een nieuw akkoord met Abbott (E-R 35) en de uitbreiding van de distributiepunten zouden daarvoor moeten zorgen.
Toch zal dit positieve nieuws voor de Belgische groep niet volstaan om winst te noteren. Voor dit jaar verwachten we een verlies van ± 30 miljoen EUR (of een verlies per aandeel van 1,22 EUR). Deze chronische verliezen beginnen natuurlijk zwaar te wegen op de financiën van de groep. Die zal binnen een jaar wellicht genoodzaakt zijn om externe financieringsbronnen te zoeken zoals een kapitaalsverhoging, een banklening of een samenwerkingsakkoord met een groot laboratorium. Deze laatste oplossing lijkt het meest waarschijnlijk.
De financiering van het onderzoek op het vlak van hepatitis C is de belangrijkste kostenfactor en INNOGENETICS zou moeite hebben om het project alleen te financieren.
Tot dusver heeft INNOGENETICS geweigerd een vennootschap aan te gaan met een groter farmaceutisch bedrijf, onder het voorwendsel dat ze op die manier betere voorwaarden zou kunnen creëren die overeenstemmen met de ontwikkelingsfase waarin het vaccin zich bevindt. Maar gezien het tempo waartegen het bedrijf het geld "erdoor jaagt", zou een licentieovereenkomst wel eens vlugger afgesloten kunnen worden dan verwacht. Dit zou de onderhandelingspositie van INNOGENETICS zeker verzwakken. Maar anderzijds zou deze overeenkomst het biotechnologiebedrijf de kans geven om te investeren in onderzoek en ontwikkeling en tegelijk ook winst te maken.

Gezien de onzekere situatie adviseren we uw aandelen te HOUDEN, maar niet meer te kopen.

Deel dit artikel