Analyse
Belvédère 18 jaar geleden - dinsdag 21 september 1999

BELVEDERE - Recente ontwikkelingen wakkeren wantrouwen aan

· Alcohol
· Parijs (Euro.NM)
· 75,50 EUR

De Franse onderneming Belvédère, gespecialiseerd in de productie van luxeflessen voor sterke dranken onder eigen merknaam, verkoopt vooral in de groeilanden, met name in Oost-Europa en Azië.
Voor 1998 noteerde Belvédère een resultaat van 1,58 miljoen EUR (1,06 EUR per aandeel). Deze daling van 63% in vergelijking met 1997 liet de koers dan ook naar beneden duikelen. De oorzaken zijn: 1) de kosten (0,84 EUR per aandeel) van het proces tegen zijn voormalige Amerikaanse distributeur, 2) een daling van de verkopen in verschillende groeilanden als gevolg van de Russische crisis van augustus '98, plus een daling in de VS na het bovenvermelde proces. De leveringen voor de Amerikaanse markt werden gedurende heel '98 geblokkeerd.
Maar deze slechte prestaties lijken voortaan tot het verleden te behoren. De verkopen in de VS verlopen immers weer in stijgende lijn doordat de Franse groep nu een eigen distributienetwerk opgericht heeft. Bovendien kennen de producten uit de middenmoot van het gamma een gigantisch succes in Polen, met de wodka "Sobieski' op kop (10 miljoen flessen gefactureerd op een totaal van 12,1 miljoen flessen voor het eerste halfjaar). Dit heeft bijgedragen tot een forse omzetstijging in de eerste zes maanden van '99 (+ 150% vergeleken met dezelfde periode van '98).
In de loop van het tweede halfjaar zou Belvédère ook zijn productengamma moeten uitbreiden en zou het de vruchten moeten plukken van zijn distributienetwerk in de VS.
We voorspellen een omzetcijfer van om en bij de 121 miljoen EUR (+ 118% vergeleken met '98) en onze winstverwachting bedraagt 9,22 miljoen EUR (+ 483% vergeleken met '98), wat neerkomt op een winst per aandeel van 6,18 EUR per aandeel dit jaar.

Tegen de huidige koers blijft het aandeel volgens ons ondergewaardeerd. Maar het proces dat nog hangende is en de manier waarop het destijds is "bekendgemaakt" aan de financiële gemeenschap, blijven het wantrouwen van de beleggers aanwakkeren. Zolang dit rechtsgeding niet geregeld is, zal de koers wellicht niet stijgen. NIET KOPEN.

KOERSEVOLUTIE BELVEDERE IN EUR

Deel dit artikel