Analyse
Intro 18 jaar geleden - maandag 23 augustus 1999

De jongste jaren legde de Dow Jones-index al een mooi parcours af.

EENDRACHT MAAKT MACHT

In afwachting van de vergadering van de Amerikaanse centrale bank (de Fed) op 24 augustus, was er vorige week wat nervositeit op de beurzen. De algemene verwachting luidde dat de Fed de kortetermijnrente met 0,25% zou optrekken, een stijging die al bij al meevalt. Vandaar dat de Dow Jones-index uiteindelijk 1,2 % hoger afklokte dan de week voordien. Over het algemeen volgden de Europese beurzen, waar ook fusies en overnames de richting bepaalden, dat voorbeeld. De Nederlandse bankgroep ABN Amro (22 EUR) boekte 5,8% winst dankzij mooie halfjaarcijfers. Dit aandeel blijft koopwaardig. In de bankensaga tussen BNP (74,85 EUR; houden), Paribas (106,6 EUR; verkopen) en Société Générale (183 EUR; houden), zou de Franse overheid deze week de knoop doorhakken. We houden u op de hoogte.
In België liepen Delhaize en Systemat in de kijker met hun overnames (zie hiernaast), maar hét beursevenement was het overnamebod van het Franse Suez Lyonnaise des Eaux (SLE) op Tractebel (zie eveneens hiernaast), waarvan de koers vorige week met meer dan 20% klom. SLE verklaarde al dat ze om dit bod te financieren niet van plan is haar participatie in
Fortis (B) (30,4 EUR) en Union Minière (UM; 40,98 EUR) te verkopen. Fortis (B) blijft koopwaardig en UM mag u houden. De Bel20-index ging bij dat alles 2,6% hoger en leidt daarmee, na de Griekse beurs de Europese dans. Grootste kanshebber om binnenkort wellicht Tractebel in de Bel 20 te vervangen is cyclotronproducent IBA (61,3 EUR; +11%), maar ook de investeringsmaatschappij GIMV (64 EUR) maakt nog kans. IBA zouden we verkopen, GIMV mag u behouden.

Deel dit artikel