Analyse
Intro 19 jaar geleden - maandag 5 juli 1999

De Bel 20-index (vet) deed het in 99 veel slechter dan de MSCI World-index.

BRUSSEL BLIJFT ACHTER

Dat het in de VS voorlopig bij de ene kleine renteverhoging van vorige week blijft (zie p.2-3) was spek naar de bek van de Dow Jones index, die de week 5,6% hoger afsloot dan de week voordien. Ook de meeste Europese beurzen deelden in de vreugde. Parijs en Frankfurt gingen respectievelijk 4,6 % en 4,1 % hoger. Ook enkele rentegevoelige bank- en verzekeringsaandelen pikten hun graantje mee, maar onze adviezen ervoor veranderen niet. Het gaat om het Franse AXA-UAP (124,6 EUR; +8,5 %; kopen), het Zwitserse UBS (485 CHF; +4,8 %; houden) en het Amerikaanse JP Morgan (141,88 USD; +10,4 %; speculatief kopen / houden).
Ondertussen blijft de beurs de arena voor overnamegevechten. Zo lanceerde petroleumgroep
Total Fina (128 EUR) afgelopen maandag een omruilbod op haar grote Franse rivaal Elf. Total Fina mag in portefeuille blijven. Na de mislukte tussenkomst van de Franse nationale bank om tot een "vriendschappelijk" akkoord te komen, woedt de Franse bankenstrijd voort. BNP (76,25 EUR) verhoogde de voorwaarden voor het vijandige bod op Société Générale (167 EUR) en Paribas (108 EUR). U mag BNP en Société Générale houden en overgaan tot een speculatieve aankoop van Paribas onder de limiet van 110 EUR.
Met een Bel 20-winst van 1,3% was de Brusselse beurs één van de de zwakkere broertjes in Europa. De index verloor de eerste zes maanden van het jaar 10,8 %. Daarmee presteert Brussel veel slechter dan het wereldgemiddelde (zie grafiek). De Amerikaanse Delhaizedochter (83,7 EUR) Food Lion presenteerde zoals verwacht goede kwartaal- en halfjaarresultaten.
Delhaize blijft op ons aankooplijstje.

Deel dit artikel