Analyse
Aandelen Paribas ruilen tegen aandelen SG 19 jaar geleden - maandag 19 juli 1999

AANDELEN PARIBAS RUILEN TEGEN AANDELEN SG

Na zes maanden verwoede strijd in de Franse banksector, wordt stilaan duidelijk hoe een en ander zal aflopen. Een overzicht.

Historiek

Begin februari 1999 besloot Société Générale (SG) de grootste Franse privébank, op een vriendschappelijke manier te fuseren met de zakenbank PARIBAS, en zo SG PARIBAS te vormen. Een maand later, deed BNP, de tweede Franse privébank, een bod op zowal SG als Paribas. Om zich te verdedigen tegen dit vijandige overnamebod, probeerden SG en PARIBAS in eerste instantie verhaal te halen bij de bevoegde autoriteiten. Dat vertraagde wel de zaken, maar het bod van BNP werd toch wettig verklaard. Daarop deed SG een hoger bod op PARIBAS. Dit bestaat uit twee mogelijkheden. Ofwel krijgen de aandeelhouders 2 aandelen SG voor 3 aandelen PARIBAS, ofwel krijgen ze 5 aandelen SG voor 8 aandelen PARIBAS en 75 euro in cash. Daarop lanceerde BNP echter een nieuw tegenbod op de aandelen SG en PARIBAS. Alle eerder ondernomen pogingen van de Franse staat om de strijd in der minne te regelen, waren dus vruchteloos gebleken. De autoriteiten hebben de verschillende biedingen geldig verklaard en de aandeelhouders kunnen er deze week op ingaan.

Ons advies

Van bij het begin waren we positief over de toenadering tussen SG en PARIBAS, omdat beide banken erg complementair zijn en zo een rol van betekenis kunnen spelen in het veranderde Europese bankenlandschap. PARIBAS beschikte immers niet over een voldoende groot netwerk om genoeg spaargeld aan te trekken om activiteiten in het zakenbankieren te kunnen financieren. SG van zijn kant was in bepaalde bankactiviteiten zoals het verstrekken van risicokapitaal en financiële dienstverlening niet groot genoeg. SG PARIBAS samen is echter niet alleen de grootste bank van Frankrijk, maar ook van de hele eurozone. Uit gedeeltelijke halfjaarresultaten die de banken publiceerden, blijkt dat SG mee kan doen aan het opbod op PARIBAS zonder zijn financiële structuur al te veel in gevaar te brengen. Als u aandelen PARIBAS hebt, raden wij u aan ze te ruilen tegen aandelen SG. Tevens raden we aan uw aandelen SG te houden en niet in te gaan op het bod van BNP. Ook als u aandelen BNP hebt, mag u die gewoon houden.

KOERS VAN HET AANDEEL SOCIETE GENERALE

Als u aandelen PARIBAS hebt, mag u ze omruilen tegen aandelen Société Générale. Door het samengaan met PARIBAS is die bank goed gewapend om een rol van betekenis te spelen in het Europese banklandschap.

Deel dit artikel