Analyse
SCM Microsystems 18 jaar geleden - dinsdag 29 juni 1999

SCM MICROSYSTEMS - Winstwaarschuwing 2e kwartaal aangekondigd

-  Smart card-lezers
- Frankfurt (Euro.NM)
- 43 EUR

Vorige week gaf het Duitse SCM een onverwachte winstwaarschuwing voor de resultaten van het tweede kwartaal. In plaats van de verwachte 0,24 USD voorspelt het bedrijf nu slechts 0,10 tot 0,13 USD winst per aandeel. Bovendien houdt de aangepaste voorspelling geen rekening met de uitzonderlijke kosten voor een nieuwe acquisitie (zie laatste paragraaf) en de extra kosten door vroegere overnames. Alles samen zou dit resulteren in een verlies van +/- 0,22 USD per aandeel eind dit kwartaal.
SCM gaf ons twee redenen voor dit teleurstellende nieuws. Eén: de lager dan verwachte omzetgroei in twee van de drie productlijnen (netwerkbeveiligingsproducten en smart cards voor digitale tv) zal niet volledig gecompenseerd worden door de beter dan verwachte verkoop in het segment digitale media. Twee: de winstmarges liggen lager door de kosten die de expansie van de productiecapaciteit met zich meebracht. De eerste reden baart ons meer zorgen dan de tweede. SCM's smart card-interfaces voor de digitale tv kregen een zware klap: de grootste klant van SCM in deze sector - de Duitse mediagroep Kirch Gruppe (goed voor 30% van de digitale tv-inkomsten) - annuleerde alle toekomstige bestellingen na een strategiewijziging. Hoewel dit de resterende maanden van 1999 zeker zal beïnvloeden, zijn we optimistischer vanaf het jaar 2000. Dan zou SCM immers moeten kunnen doorbreken op de belangrijke Amerikaanse markt voor digitale-tv.
Anderzijds is de lagere omzetgroei bij de interfaces voor netwerkbeveiliging vooral te wijten aan het feit dat de meeste SCM-klanten in dat gebied nu bezig zijn met de millenniumbug. Een tijdelijk probleem dus.
Naast al het slechte nieuws heeft SCM ook de overname aangekondigd van het Amerikaanse Dazzle Multimedia. Zo krijgt SCM's snelst groeiende afdeling, digitale media, er een pak video-expertise bij.

Door de winstwaarschuwing van het tweede kwartaal die volgens ons ook de tweede helft van dit jaar zal beïnvloeden, verlagen we onze winstverwachtingen per aandeel (vóór uitzonderlijke kosten). In plaats van een verdubbeling van de winst per aandeel van 0,58 tot 1,15 USD, lijkt een winst per aandeel van ca. 0,90 dollar ons nu waarschijnlijker. Maar op lange termijn blijven we positief over het bedrijf. KOPEN.

KOERSEVOLUTIE SCM IN EUR

Deel dit artikel