Analyse
Option International 19 jaar geleden - dinsdag 15 juni 1999

OPTION INTERNATIONAL - Verliezen voor eerste kwartaal zoals verwacht

• Datatransmissie
• Easdaq
• 11 USD

In ons vorige artikel (ER 34) over Option International voorspelden we problemen voor alle productlijnen en dus ook zwakke resultaten voor het eerste kwartaal. Zoals verwacht vielen de cijfers magertjes uit: in de eerste drie maanden van 1999 bedroeg de omzet slechts 84 miljoen BEF, tegenover 187 miljoen vorig kwartaal - dat betekent een verlies van 55% ! Bovendien leidden de hoge vaste kosten tot een verlies van 35 miljoen BEF. Na verdere analyse blijkt dat het operationeel verlies (zonder financiële en buitengewone resultaten) niet minder dan 59 miljoen BEF bedraagt (70% van de omzet) ! Zoals we vermeldden in ER 34, zijn de zwakke resultaten te wijten aan de krimpende markt van pc-kaarten en de scherpe concurrentie van telecommunicatiebedrijven.
Hoe moet het nu verder met Option ? Op lange termijn heeft het bedrijf ten minste één grote partner nodig. Er werd ons bevestigd dat er onderhandelingen bezig zijn, voorlopig zonder resultaat. Op korte termijn is productvernieuwing cruciaal. Vorige maand heeft Option een nieuw product gelanceerd: Softradius, een softwaremodem voor draadloze communicatie. Volgens ons heeft dit nieuwe product echter maar een beperkt marktpotentieel. Het kan immers uitsluitend met vier GSM-merken gebruikt worden en niet aangesloten worden op een vaste telefoonlijn.

Ook voor het tweede kwartaal lijkt een verlies erg waarschijnlijk, ondanks een recent contract in Hong-Kong. De tweede helft van het jaar wordt doorslaggevend voor de toekomst van Option. Volgens onze bronnen in het bedrijf wordt in oktober een nieuw product geïntroduceerd (dat nu nog in de testfase zit). Laten we hopen voor Option dat het echt iets vernieuwends wordt ! NIET KOPEN.

KOERSEVOLUTIE OPTION IN USD

Deel dit artikel