Analyse
Getronics 19 jaar geleden - dinsdag 15 juni 1999

GETRONICS - Wang Global overgenomen

• Informatietechnologie
• Amsterdam
• 36,1 EUR; 79,55 NLG

Het Nederlandse ICT(informatie en communicatietechnologie)-bedrijf GETRONICS heeft het Amerikaanse Wang Global gekocht dat bijna dubbel zo groot is. Samen worden ze op ICT-vlak de nummer drie in Europa en de nummer vijf in de wereld. Hoewel Wang in hetzelfde segment actief is als GETRONICS (voornamelijk projecten voor grote bedrijven), heeft het een turbulenter verleden. De laatste jaren heeft Wang zijn activiteiten geherstructureerd. Voeg daarbij de overnamekosten voor Osly, een Italiaans ICT-bedrijf vorig jaar gekocht van Olivetti, en je hebt de verklaring voor de verliezen van zowel vorig jaar als van het eerste kwartaal van 1999.
Als GETRONICS in het verleden vooral op Europese expansie hoopte, waarom is het dan nu geïnteresseerd in dit Amerikaanse bedrijf ? Ten eerste is Wang niet zo Amerikaans: de helft van de omzet wordt gerealiseerd in Europa, Amerika neemt maar één derde voor zijn rekening en de rest komt uit Azië. Ten tweede kan GETRONICS nu door zijn toegenomen mondiale aanwezigheid beter multinationals dienen die ICT-partners zoeken om hun kantoren wereldwijd te ondersteunen. Ten derde is de geografische overlapping van beide ondernemingen beperkt - wat de integratie vergemakkelijkt. Ten slotte heeft GETRONICS Wang gekocht tegen de redelijke prijs van 1,8 miljard USD (gedeeltelijk gefinancierd via een kapitaalsverhoging).
Toch denken we dat de operatie het risicoprofiel van GETRONICS verhoogt: de nieuwe directeur van GETRONICS is pas sinds mei aan de slag en heeft geen ervaring met zulke gigantische operaties. Bovendien zijn er belangrijke verschillen in de bedrijfscultuur van beide ondernemingen. En ten slotte zal deze overname GETRONICS' probleem niet oplossen, namelijk zijn afwezigheid in het meest winstgevende ICT-segment: strategisch advies.

GETRONICS wordt een gigantisch bedrijf (33 000 werknemers), veel te groot voor Euro-Risk - daarom zijn we van plan het aandeel over enkele weken uit onze selectie te halen. U kunt het aandeel wel nog volgen in ons andere financiële magazine Budget Week. We adviseren u uw aandelen te HOUDEN, want ondanks de kortetermijnrisico's door de acquisitie blijven de vooruitzichten op lange termijn uitstekend in deze sector.

KOERSEVOLUTIE GETRONICS IN EUR

Deel dit artikel