Analyse
IBM splitst aandelen 19 jaar geleden - maandag 31 mei 1999

IBM SPLITST AANDELEN

Informaticareus IBM heeft nog maar eens beslist om zijn aandelen in twee te splitsen.

Waarom ?

Deze beslissing is het gevolg van een forse koersstijging (uitgedrukt in dollar + 27 % sinds begin dit jaar) die het aandeel moeilijker verhandelbaar maakt. Bovendien zijn de Amerikaanse beleggers erg gevoelig voor zo'n splitsing. Temeer omdat zo'n operatie er meestal op wijst dat de directie vertrouwen heeft in perspectieven van de onderneming en in de beurskoers.

In de praktijk

• Als u IBM-aandelen op een effectenrekening heeft, hoeft u niets te doen. De instelling die uw aandelen in bewaring houdt, zal het aantal effecten waar u recht op heeft aanpassen.
• Als u in het materiële bezit bent van certificaten die IBM-aandelen vertegenwoordigen en genoteerd zijn op de Brusselse beurs, moet u de coupons nr. 202, die aan deze certificaten vasthangen, aan uw financiële tussenpersoon bezorgen. Voor elk van deze coupons krijgt u dan een nieuw certificaat met coupons nr. 203 en volgende aangehecht. Informeer bij uw tussenpersoon of hij kosten aanrekent voor deze operatie. Als dat zo is, wend u dan tot de BBL die dit gratis doet.
• In beide gevallen zal het aantal effecten dat u hebt verdubbelen, maar ze zullen ook maar half zoveel waard zijn. De globale beurswaarde van uw aandelen blijft dus dezelfde.

KOERSEVOLUTIE IBM

De koers van IBM is sterk gestegen. Daarom heeft het bedrijf besloten zijn aandelen te splitsen om ze beter verhandelbaar te maken. In theorie verandert er voor de beleggers niks. De koers is met 50 % gedaald, maar u hebt dubbel zoveel aandelen. In de praktijk geeft dit soms een extra zetje aan de koers (zie BH nr. 905).

Deel dit artikel