Analyse
Baan 19 jaar geleden - dinsdag 4 mei 1999

BAAN - 99 zal een moeilijk jaar zijn

• ERP-software
• Amsterdam
• 9,05 EUR; 19,94 NLG

De Buitengewone Algemene Vergadering van BAAN heeft de aandeelhouders niet echt gerustgesteld. Integendeel, ze werden ontgoocheld omdat een resolutie de leden van de toezichtsraad van BAAN (mensen van buiten het bedrijf met een onafhankelijke controle- en adviesfunctie) een royaal remuneratiepakket toekent - waaronder opties op aandelen van BAAN. Voortaan hangt hun vergoeding dus af van de prestatie van BAAN, wat hun objectiviteit en onafhankelijkheid in het gedrang brengt. Deze in de VS gebruikelijke praktijk wordt in Nederland niet gewaardeerd en lokte heel wat kritiek uit.
Intussen deed BAAN zijn uiterste best om te herstellen van een traumatisch jaar en een ingrijpende herstructurering in 1998. In maart werd een nieuwe financiële directeur aangesteld - afkomstig van IBM in de VS, waar hij een sleutelrol zou hebben gespeeld bij het opdrijven van de rendabiliteit. De cijfers van het eerste kwartaal van 1999 suggereren inderdaad dat het bedrijf met succes zijn kosten weet te beheersen, vandaar een lager verlies dan verwacht (19 miljoen USD). Bovendien stemmen de inkomsten (176 miljoen USD) overeen met die van het eerste kwartaal van 98. Maar een terugkeer naar groei staat voorlopig nog niet op de agenda en 1999 wordt wellicht een zwaar jaar voor BAAN, dat zelf de markt omschrijft als "moeilijk" en "een uitdaging".

Over BAAN zijn de gevoelens gemengd. Een betere kostenbeheersing is zeker goed nieuws, maar alleen een toenemende omzet kan de verliezen goedmaken. Er wordt echter niet verwacht dat de ERP-markt en andere sectoren van bedrijfssoftware vóór 2000 zullen heropleven. NIET KOPEN.

Deel dit artikel