Analyse
SCM Microsystems 19 jaar geleden - woensdag 7 april 1999

SCM MICROSYSTEMS

• Smart card-lezers
• Frankfurt (Euro.NM)
• 62,60 EUR; 122,43 DEM

Het enthousiasme van de meeste experts over de vooruitzichten van de smart card-industrie voorspelt veel goeds voor het Duitse SCM MICROSYSTEMS. Toch willen we wijzen op de volgende factoren:
1. Eén belangrijke toepassing van smart cards is IT-netwerken beveiligen door de toegang tot computers te controleren: een smart card wordt ingevoerd in een smart card-lezer in plaats van een password en/of een toegangscode. Die technologie wordt momenteel gebruikt door de Amerikaanse overheidsadministratie, een belangrijke klant van SCM. Ook bedrijven beginnen dit systeem te gebruiken en verscheidene pc-fabrikanten overwegen zelfs om een smart card-lezer in de standaarduitrusting op te nemen. Maar het duurt nog wel even voor die technologie op grote schaal gebruikt zal worden.
2. Een andere belangrijke toepassing van de smart-card zijn bankkaarten die gebruikt kunnen worden als e(lektronische)-portemonnee via een ingebouwde chip. Voorbeelden hiervan zijn het innovatieve Proton-project in België en het gelijkaardige project GeldKarte in Duitsland. SCM levert de kaartlezers, maar recent onderzoek wijst uit dat de GeldKarte, in tegenstelling tot Proton, niet aanslaat. Deze lage acceptatiegraad bij de Duitsers laat vermoeden dat een e-portemonnee op Europees niveau nog een tijdje op zich kan laten wachten. Op korte termijn verwachten we dan ook geen belangrijke Europese ontwikkeling op dat vlak. De Amerikanen staan zelfs nog weigerachtiger tegenover zo'n e-portemonnee. Dat bewijst een onlangs afgebroken experiment in New York.
3. De toepassing die de bal pas echt aan het rollen zou brengen voor smart cards (en een kaskraker zou betekenen voor SCM), is de e-handel, maar die staat nog in de kinderschoenen. Om een transactie te regelen zou je in plaats van een kredietkaartnummer te geven (in de hoop dat het niet gekraakt wordt) jezelf kunnen identificeren via een smart card-lezer door thuis een smart card in te voeren. Maar op grote schaal is dit wellicht nog verre toekomstmuziek.
4. De smart card-lezers van SCM worden ook gebruikt voor digitale tv, om de toegang tot de inhoud te controleren via lezers ingebouwd in decoders. In Europa bekleedt SCM op deze markt een sterke positie en voor Amerika zijn de verwachtingen hoog gespannen. Daar wordt immers straks een standaard goedgekeurd die de ontplooiing van SCM's technologie mogelijk maakt. Maar twee Amerikaanse bedrijven controleren de markt voor decoders (waarin de lezers van SCM moeten worden ingebouwd). Als zij weigeren met SCM samen te werken, wordt de Amerikaanse digitale-tv-markt misschien toch niet de verwachte goudmijn voor SCM.

Bovenstaande overwegingen suggereren dat de doelmarkten van SCM, hoewel ze veel potentieel hebben, trager van de grond kunnen komen dan oorspronkelijk verwacht. En dat geeft de concurrentie jammer genoeg meer tijd om bij te benen. Het is ook nog te vroeg om te zeggen of SCM's recente ontwikkelingen op het vlak van digitale media (digitale camera's, enz.) een stuwende kracht zullen zijn. Gezien de hoge waardering van het aandeel nemen we geen risico. NIET KOPEN.

Deel dit artikel