Analyse
Option International 19 jaar geleden - dinsdag 20 april 1999

OPTION INTERNATIONAL - Producenten krijgen scherpe concurrentie

• Datatransmissie
• Easdaq
• 21,50 USD

Onze trouwe lezers herinneren zich misschien dat we nooit een grote fan geweest zijn van het Belgische OPTION INTERNATIONAL, gespecialiseerd in mobiele datacommunicatie. En ons recent bezoek aan CeBIT99, onder meer om nieuwe trends in de telecommunicatiesector te ontdekken, heeft onze twijfels over de toekomst van het bedrijf bevestigd. We voorzien problemen voor alle drie de productlijnen van Option...
Laten we beginnen met de oudste productlijn, de GSM Ready pc-kaarten (85% van de inkomsten van 1998). Met deze kaarten kunnen gegevens niet alleen via een gewone telefoon- of ISDN-lijn overgebracht worden, maar ook via het GSM-netwerk (als je een GSM hebt). Tegenwoordig echter boert de markt voor pc-kaarten achteruit omdat 1) de nieuwste GSM's zonder pc-kaart met een draagbare computer verbonden kunnen worden en 2) pc's steeds vaker een ingebouwde modem hebben voor communicatie via het vaste telefoonnetwerk. Door die groeiende concurrentie moest Psion, Options Britse concurrent, toegeven dat de verkoop van pc-kaarten terugloopt.
Ten tweede is met Options nieuwste product, FirstFone, draadloze communicatie mogelijk zonder een GSM. Dit product heeft wel een groot potentieel, zeker als de transmissiesnelheid van GSM's zal toenemen (wellicht volgend jaar). Maar Option kampt met een bikkelharde concurrentie van de grote GSM-producenten die soortgelijke producten verkopen. Vandaag is de verkoop nog steeds matig en Option beseft dat het wellicht niet zoveel FirstFones zal verkopen als verwacht.
Het derde product van Option is Snap-On, bedoeld voor draadloze communicatie tussen een 3Com's Palm Pilot (een elektronische zakagenda) en een pc. Op CeBIT zagen we dat 3Com voor de nieuwe Palm V zijn eigen versie van de Snap-On heeft ontwikkeld, dus op dat vlak is er weinig potentieel voor Option.
Waar ligt dan de toekomst voor Option ? In China ? Misschien... maar het is nog te vroeg om het strategisch belang te beoordelen van het contract dat Option onlangs sloot met een Chinees bedrijf om een GSM te maken.

Daar de verkoop van FirstFone de laatste maanden nog steeds
niet aantrok, verwachten we zwakke resultaten voor het eerste kwartaal. Om op lange termijn te overleven zou een partnerschap met een groot IT-bedrijf welkom zijn... NIET KOPEN.

Deel dit artikel