Analyse
Intro 19 jaar geleden - maandag 19 april 1999

De cyclische aandelen (hier staal) zijn weer in opmars.

ANDERE VOORKEUR

De oorlog in Kosovo en de slabakkende Europese economie zorgden voor een somber klimaat op de Europese beurzen. Enkel Amsterdam (+ 2 %) en Frankfurt (+ 0,6 %) boekten winst. Duidelijk is wel dat de beleggers, de aandacht verleggen van sectoren zoals informatica, telecommunicatie en farma, naar meer cyclische of conjunctuurgevoelige aandelen. Ze rekenen op nakend beterschap voor de staal- , non-ferro-, chemie- en bouwsector. De Nederlandse staalreus HOOGOVENS (37,7 EUR;
+ 12,9 %), de Duitse chemiewaarden
Bayer (41,3 EUR; + 9,7 %) en BASF (41,85 EUR; + 9 %) en de Britse mijngroep Rio Tinto (1021,5 p.; + 12,1 %) blijven koopwaardig. In de telecomsector voeren Telecom Italia (TI; 9,88 EUR; + 5,4 %) en Deutsche Telekom (37,8 EUR; -7,6 %) besprekingen over een eventuele fusie. De TI-aandeelhouders zouden hierbij zeker beter behandeld worden dan bij het huidige bod (10,5 EUR) van het Italiaanse Olivetti (2,96 EUR) Maar nog niets is beklonken. TI mag alvast in portefeuille blijven, Deutsche Telekom en Olivetti kopen we niet.
Op de beurs van Brussel verloor de Bel 20 bijna 1,4 %. Dat had vooral te maken met de terugval van
Electrabel (313 EUR). Dit bedrijf mag vanaf 2001 niet meer alleen de elektriciteit leveren aan de Antwerpse vestiging van BASF maar zal het daaruit voortvloeiende inkomstenverlies meer dan compenseren via nieuwe buitenlandse contracten. Houden. Glasfabrikant Glaverbel (104 EUR) van zijn kant tekende na de aankondiging van een mooie omzetstijging tijdens het eerste trimester en in het licht van de toenemende belangstelling voor cyclische aandelen een forse stijging op, terwijl ook chemiebedrijf UCB (45,3 EUR) na de bekendmaking van betere winstvooruitzichten vooruitgang boekte. Zowel Glaverbel als UCB mag u houden.

Deel dit artikel