Analyse
Lernout & Hauspie 18 jaar geleden - dinsdag 23 maart 1999

LERNOUT & HAUSPIE - Vertraging met resultaten 1998

• Spraaktechnologie
• Easdaq
• 28,15 USD

Lernout en Hauspie (L&H), de Belgische specialist in spraak- en taaltechnologie, is laat met het vrijgeven van zijn resultaten voor 1998. Alvast een schril contrast met de vroege bekendmaking begin februari vorig jaar. Het hangt wellicht samen met de heisa rond het bedrijf (besproken in ons laatste artikel, ER 29). De koers is ook afgestraft, hij zakte onlangs onder de grens van 30 USD, waarboven hij sinds februari 1998 uittorende. De oprichters Jo Lernout en Paul Hauspie beschouwden dit als een mooie beleggingsopportuniteit en lieten weten dat ze tot 40 miljoen USD van L&H's aandelen wilden verwerven. Is dit een poging om de koers nieuw leven in te blazen ? Of willen ze de uitholling van hun oprichtersbelang in de voorbije jaren ongedaan maken ? Ook Microsoft besloot zijn investering in L&H te verhogen door de warrants uit te oefenen die het eerder had gekregen.
De vertraging van de resultaten van 1998 wordt opgefleurd door enkele interessante commerciële en technologische prestaties. L&H heeft twee Chinese dicteersoftwares gelanceerd, één in Hong Kong en één in Taiwan. China is een veelbelovende markt voor deze producten omdat Chinese karakters typen tijdrovend is (één karakter vraagt soms zes aanslagen). Bovendien maakte L&H bekend dat het aan geoptimaliseerde versies werkt van zijn producten voor Intels nieuwe Pentium III processor. Die zouden de snelheid moeten verhogen en de algemene prestatie verbeteren. Het soort producten waarin L&H gespecialiseerd is, wordt beperkt door de kracht van de processors: toen L&H in 1987 opgericht werd, waren de pc's te traag voor zijn producten.

De SEC laat niks los over haar beslissing aangaande de mogelijke eis om L&H zijn resultaten van vorig jaar te laten herzien. Bovendien treuzelt L&H met zijn cijfers voor 1998. Daarom vinden we het aandeel nog steeds NIET KOOPWAARDIG.

KOERSEVOLUTIE LERNOUT & HAUSPIE IN USD

Deel dit artikel