Analyse
ASML 19 jaar geleden - dinsdag 23 maart 1999

ASML - Toekomst veelbelovend door vele orders

• Halfgeleiders
• Amsterdam
• 42,15 EUR; 92,89 NLG

Dankzij recente bestellingen van Samsung, Hyundai, Acer en Motorola raakt het orderboek van het Nederlandse ASML goed vol. Vooral veelbelovend zijn de orders van Acer en Motorola, twee nieuwe klanten. ASML bewijst zo opnieuw dat het met zijn superieure technologie (momenteel met een 20% hogere productiviteit en door de overname van Athena technology komt daar nog 8% bij) zijn marktaandeel kan vergroten ten koste van zijn (vooral Japanse) concurrenten.
En zelfs op de sterk beschermde (en grote) Japanse markt ziet ASML haar zon rijzen: door de joint venture van het lokale Kobe Steel met ASML-klant Micron veroveren de machines van ASML voor het eerst Japanse bodem.
Bovendien kan het strategisch bondgenootschap afgesloten tussen Samsung en Intel voor ASML de deur openzetten naar 's werelds grootste producent van halfgeleiders. Vooral omdat de Amerikaanse autoriteiten toestonden dat ASML - als enig niet-Amerikaans bedrijf - lid werd van een door Intel geleid onderzoeksconsortium dat zich toespitst op EUV-technologie. Die zou (na 2005) de huidige optische lithografietechnologie, die ASML gebruikt, kunnen vervangen. Maar in de zoektocht naar methodes om halfgeleiderschips kleiner en krachtiger te maken heeft de EUV-technologie al een concurrent: Scalpel. Dit vormt evenwel geen probleem voor ASML, dat onlangs bekendmaakte dat het met Lucent en Applied Materials zal samenwerken in het Scalpel-onderzoek. Dus, welke technologie het ook haalt, ASML zal altijd bij de winnaars zijn...

Hoewel onze overtuiging groeit dat de toekomst voor ASML positief is (we schatten een winststijging van 0,34 EUR per aandeel dit jaar naar 2,25 EUR in 2002), mogen we niet vergeten dat ASML de eerste zes maanden van dit jaar wellicht in het rood zal afsluiten. De verwachte opleving van de sector is al sterk ingecalculeerd in de koers. HOUDEN.

Deel dit artikel