Analyse
Tag Heuer 19 jaar geleden - dinsdag 9 februari 1999

TAG HEUER - Zwitserse groep doorstaat Azië-crisis

• Horlogemaker
• Zurich
• 112,50 CHF

Tag houdt goed stand. Met een omzet van 125 miljoen CHF voor het vierde kwartaal - stabiel vergeleken met vorig jaar - lijkt Tag de gevolgen van de Aziatische crisis te hebben beperkt. Meer zelfs, de verkoop in dat continent is gestegen met 5%! Maar als de Aziatische crisis voorbij is, moeten we dan een Amerikaanse crisis vrezen, omdat de verkoop daar met 12% gedaald is in het vierde kwartaal ? Niet echt! Om onze visie te laten bevestigen trokken we naar Marin in Zwitserland waar Tag zijn hoofdkwartier heeft.
Zoals blijkt is Brazilië enerzijds maar een miniem onderdeel van de wereldwijde verkoop van de groep. Anderzijds is de flauwte in de VS te wijten aan een tijdelijk fenomeen van concurrerende import uit Hongkong. Blijkbaar heeft de voormalige lokale Chinese importeur aldaar zijn voorraden weggewerkt in de VS net op het ogenblik dat Tag besloot een eigen verkooppunt in de voormalige Britse kolonie op te zetten. Wat Azië betreft, zou de positieve trend van de laatste maanden ook dit jaar aanhouden, vooral in Japan waar de distributie gereorganiseerd zal worden (minder distributeurs).
Wat de producten zelf betreft, doet de Kirium het uitstekend, meer dan 100 000 stuks zijn al verkocht sinds de lancering zo'n jaar geleden - en de knelpunten in de productie zijn opgelost. Bovendien introduceert Tag dit jaar twee nieuwe modellen, één voor vrouwen in april/mei en één in oktober. Gezien de marketingkosten voor deze lanceringen hebben we onze winstverwachtingen voor dit jaar iets verminderd; de winst per aandeel zou in 1999 stabiel blijven ten opzichte van 1998 (9,67 CHF per aandeel tegenover 9,64). Anderzijds zou het resultaat het daaropvolgende jaar weer stijgen naar 15,74 CHF tegen 2001. Vanaf volgend jaar zou Tag de vruchten moeten plukken van de herstructurering (nieuwe, exclusievere collecties, versterking van het distributienet, het wegwerken van de schulden, een nieuwe, grotere en efficintere assemblagefabriek...). Maar dat kan alleen als Tag tegen de huidige fusietrend ingaat. Als Tag een andere Zwitserse horlogemaker koopt of ermee samensmelt, kunnen er nieuwe onzekerheden rijzen. Maar het is nog niet zover, zelfs al zou de directie dat overwegen.

Ondanks de tijdelijke stagnering van de winst dit jaar, blijven we kopers. KOOPWAARDIG.

KOERSEVOLUTIE TAG HEUER IN CHF

Deel dit artikel