Analyse
Splitsing aandelen Cegedel 19 jaar geleden - maandag 18 januari 1999

SPLITSING AANDELEN CEGEDEL

Als u aandelen van het Luxemburgse elektriciteitsbedrijf CEGEDEL, materieel in uw bezit hebt, moet u ze omruilen tegen nieuwe, want het aandeel is op de beurs van Brussel op 15 januari in 10 gesplitst. In Luxemburg gebeurde dat al eerder.

Van twee soorten aandelen naar één

Tot nu bestonden er van CEGEDEL zowel zogenaamde A- als B-aandelen. U merkte daar als belegger niet veel van want die B-aandelen waren allemaal in handen van de Luxemburgse staat. Het bedrijf besliste vorig jaar echter om vanaf dit jaar al zijn aandelen gelijk te schakelen en om ze tegelijk in 10 te splitsen. Die splitsing gebeurde op de beurs van Luxemburg al op 4 januari, op die van Brussel gebeurde ze vorige vrijdag. Voortaan zijn enkel nog de nieuwe, gesplitste aandelen verhandelbaar. Als uw aandelen CEGEDEL op een effectenrekening staan, moet u zich om niets bekommeren. Uw financiële tussenpersoon zal het nodige doen. Als u uw aandelen CEGEDEL nog materieel in bezit hebt, moet u ze omruilen tegen nieuwe. Elk oud aandeel met de coupons nr. 20 tot 29 aangehecht geeft recht op tien nieuwe aandelen met de coupons nr. 1 tot 27 aangehecht. De nieuwe aandelen zullen materieel beschikbaar zijn vanaf maart. Als u ondertussen uw aandelen wilt verkopen - wat we niet aanraden, aangezien CEGEDEL met zijn competitieve tarieven op de Luxemburgse energiemarkt goed geplaatst is om de concurrentie aan te gaan - is dat geen probleem, maar u met wel uw oude effecten binnenbrengen bij uw beursvennootschap of bank. De omruiling tegen nieuwe aandelen gebeurt in principe gratis, maar als uw tussenpersoon toch kosten aanrekent, kunt u zich wenden tot een kantoor van de Generale Bank, die als "loketbank" de operatie gratis uitvoert.

KOERS VAN HET AANDEEL CEGEDEL

Het Luxemburgse elektriciteitsaandeel CEGEDEL is in 10 gesplitst. Hoewel de koers nu tien keer lager ligt dan vóór 15 januari bent u daardoor niet armer geworden, want u hebt tien keer meer aandelen in uw bezit. Als u het aandeel in portefeuille hebt, mag u het bijhouden.

Deel dit artikel