Analyse
SCM Microsystems 19 jaar geleden - dinsdag 12 januari 1999

SCM MICROSYSTEMS - Duur aandeel; niet kopen

• Smart card-lezers
• Euro.NM (Frankfurt)
• 69 EUR; 134,95 DEM

Het Duitse SCM MICROSYSTEMS (SCM) produceert smart card-lezers die toegang geven tot digitale informatie in de sector van IT-netwerkbeveiliging, elektronische handel en Digital Video Broadcasting (DVB). In de eerste negen maanden van 1998 zijn de inkomsten van SCM met 82% gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 1997. Toch blijft het netto-resultaat een verlies. Dat is toe te schrijven aan de extra kosten die gemaakt zijn voor de overname van twee Aziatische ondernemingen, waaronder de distributiepartner van SCM in Zuid-Oost-Azië. Tegelijk hebben de Zuid-Oost-Aziatische autoriteiten de smart card-lezer van SCM goedgekeurd voor elektronische transacties in de regio - hierdoor zal SCM zijn positie op de Aziatische markt kunnen verstevigen. De sector van de security smart card-lezer heeft ook in de VS niet stilstaan. SCM is dan ook gestart met leveringen aan commerciële klanten zoals Dell en Motorola. Totnogtoe werd meestal verkocht aan Amerikaanse overheidsdiensten, nog steeds de grootste klant. Deze diversifiëring kan het begin zijn van een goudmijn, want sommige experts verwachten dat smart card-lezers straks tot de standaarduitrusting zullen behoren van de p.c.'s die in de VS en Europa verkocht zullen worden.
In de sector van de digitale tv bevestigt SCM zijn Europese leiderspositie. Zijn toegangssysteem voor tv-uitzendingen op basis van de smart card is al gekozen door grote namen in de sector, zoals France Telecom en Norway Telecom. Bovendien kon SCM in 1998 bijkomende contracten afsluiten. In de VS kunnen de producten van SCM nog niet verkocht worden omdat daar nog geen technologische standaard voor digitale tv is vastgelegd. Die standaard is voor SCM onontbeerlijk omdat het zijn producten zo ontwerpt dat ze conform zijn aan de nieuwe standaard. Dankzij nauwe contacten met de normerende instanties en verscheidene Amerikaanse contracten zal SCM zijn product kunnen lanceren zodra de standaard goedgekeurd is, zoals voorzien midden 2000.

SCM is op weg om de norm te worden in de sector van smart card-lezers, zowel voor de IT-beveiliging als voor digitale tv. Deskundigen noemen de vooruitzichten voor de smart card-industrie erg gunstig, dus ook voor SCM ziet de toekomst er veelbelovend uit. Maar de investering is te riskant, want deze hoge waardering van het aandeel zou een misstap van SCM wel eens niet kunnen overleven. NIET KOPEN.

KOERSEVOLUTIE SCM IN EURO

Deel dit artikel