Analyse
Baan 19 jaar geleden - dinsdag 26 januari 1999

BAAN - Advies verkopen

• ERP-software
• Amsterdam
• 8,70 EUR; 19,17 NLG

De voorlopige cijfers die BAAN voor het vierde kwartaal van 1998 bekendmaakte, stelden ons in vele opzichten teleur.
1. De inkomsten bedroegen 142 miljoen USD - zo'n 50 miljoen minder dan we verwacht hadden. De belangrijkste reden hiervoor is dat BAAN de softwarevoorraad bij doorverkopers (verkocht aan doorverkopers, maar nog niet aan eindgebruikers) heeft afgetrokken van de inkomsten van het vierde kwartaal. Dat is een plotselinge en radicale ommezwaai in de houding van BAAN. Tot nu toe had het bedrijf zulke voorraden als inkomsten beschouwd en de kritiek afgewimpeld dat dit een opblazen van het verkoopcijfer was (ER 16). 2. De werkelijke kosten voor de herstructurering liepen op tot 160 miljoen USD i.p.v. de eerder door BAAN voorspelde 110 miljoen USD (ER 24). Vreemd genoeg zijn de geschatte besparingen van de herstructurering (vanaf 1999) intussen ook gestegen van 110 miljoen USD... naar 160 miljoen USD! 3. Er waren niet alleen de slechte resultaten van het vierde kwartaal, ook het nettoverlies in het derde kwartaal verslechterde met 16 miljoen USD, na een wijziging van de boekingswijze van een overname in september.
We verwachten nu dat voor heel 1998 een verlies genoteerd zal worden van ongeveer 280 miljoen USD en dat ook 1999 in de rode cijfers afgesloten zal worden. Vanaf 1999 hoopt het bedrijf dankzij de herstructurering de kosten te verminderen naar 200 miljoen USD per kwartaal. Maar we vrezen dat de inkomsten zelfs niet genoeg zullen zijn om die gedaalde kosten te dekken. Want in het vierde kwartaal - traditioneel het beste - bedroegen de inkomsten maar 142 USD. Bovendien geeft BAAN toe dat het klanten verliest en dat de nadelige markttrend ook in dit kwartaal blijft aanslepen.

We zijn dat steeds terugkerende "slechter dan verwacht" beu en hebben beslist onze aandelen op één na te verkopen - gewoon om de algemene vergadering van aandeelhouders gepland voor maart (steeds uitgesteld sinds de herfst van '98) te kunnen bijwonen om de uitleg van de directie te horen. VERKOPEN.

Deel dit artikel