Analyse
Intro 18 jaar geleden - maandag 21 december 1998

De Bel 20-index boekte in 1998 een winst van liefst 41 %. Indrukwekkend.

KOELE KIKKERS

• De aanloop naar Kerstmis is wel eens rustiger verlopen dan in 1998. De luchtaanvallen tegen Irak, de afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president Clinton en de verslechtering van de economische toestand in Latijns-Amerika waren stuk voor stuk elementen die voor een erg explosieve beursweek hadden kunnen zorgen. Maar de westerse beurzen reageerden als koele kikkers. Met uitzondering van Parijs en Lissabon boekten ze allemaal aardig wat koerswinst. Brussel, waar de Bel 20 met 5,1 % vooruitging, voerde ondanks de winstwaarschuwingen van Bekaert, CMB en Union Minière (zie hiernaast) het Europese peloton aan. In de kijker liep de distributiegroep GIB (1 855 BEF; + 22,4 %). De beleggers geloven blijkbaar dat de geplande managementwissel en de versnelling van de verzelfstandiging van de verschillende dochters GIB uit het slop kan halen. Toch blijven we bij onze mening : "geen interessante belegging".
• We herhalen ook nog even dat alle aandelen in "euroland" vanaf 4 januari 99 noteren in euro en niet meer in hun oorspronkelijke munt. De koersen van de Belgische aandelen zullen dan dus zo'n 40 keer lager liggen dan nu. Op 30/12/98 na beurstijd worden bovendien alle nog uitstaande en niet uitgevoerde orders automatisch geannuleerd (zie ook
BW nr. 894 p.16). Voorts zal het farmacie-aandeel UCB (200 000 BEF) vanaf 4 januari in 100 gesplitst worden en dat van bank- en verzekeringsgroep Fortis AG (11 650 BEF), dat dan Fortis (B) zal heten, in 9. We komen na nieuwjaar op deze splitsingen terug in "Onder ons". UCB mag alvast in portefeuille blijven en Fortis blijft koopwaardig.
• Volgende week vindt u op deze pagina's een analyse over de evolutie van de financiële markten, met daarbij een overzicht van de aandelen waarvoor we momenteel een boontje hebben.

Deel dit artikel