Analyse
Getronics 19 jaar geleden - dinsdag 17 november 1998

GETRONICS - Halfjaarresultaten

• Informatietechnologie
• Amsterdam
• 86,5 NLG

De halfjaarlijkse winst van Getronics, het Nederlandse bedrijf gespecialiseerd in informatie- en communicatietechnologie (ITC), voldeed aan onze verwachtingen: de winst per aandeel bedroeg 1,27 NLG (tegenover 0,91 NLG in het eerste semester van vorig jaar). Toch zijn we teleurgesteld door de individuele elementen achter dit winstcijfer: ten eerste is de interne winstgroei (zonder overnames) gekrompen tot 10%, nog de helft van het historische lange-termijn-groeipercentage van 20%, en ten tweede was 11% van de nettowinst eenmalig. Positief dan weer is dat het bedrijf zijn winstmarge met 1% wist te verhogen (door een verschuiving van de omzet in hardware naar de meer rendabele software en dienstverlening).
Maar naast deze cijfers hebben we ontdekt dat Getronics de laatste maanden enkele belangrijke klanten heeft verloren. Zo zette het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken een project met Getronics van 33 miljoen NLG stop voor de vernieuwing van de software voor salarissen en wel omwille van de slechte kwaliteit. Het bedrijf verloor ook andere klanten, wellicht door het eerder zwakke internationale netwerk. Volgens ons is een sterke internationale expansie voor Getronics een conditio sine qua non om een belangrijke Europese ITC-speler te blijven. Directeur Risseeuw beseft dat en zegt: "Als we niet genoeg groeien, zullen we overgenomen worden".
Voor dit jaar blijven we bij onze geschatte winst per aandeel van 2,53 NLG omdat we geloven dat de onderneming op korte termijn zal blijven profiteren van de Euro en de uitdaging van het jaar 2000 voor de computersystemen. Bovendien zal de integratie in Getronics van twee recente overnames (Ark in Noorwegen en Grupo in Spanje) de winst behoorlijk aanzwengelen.

Om ons geloof in Getronics op lange termijn opnieuw te sterken willen we eerst een uitbreiding zien naar de grootste Europese markten. In afwachting veranderen we ons advies van kopen naar HOUDEN.

KOERSEVOLUTIE GETRONICS IN NLG

Deel dit artikel