Analyse
Qiagen 19 jaar geleden - dinsdag 6 oktober 1998

QIAGEN - Groei in de commerciële biotechnologische sector

• Biotechnologie
• Nasdaq
• 48,63 USD

Qiagen is een Duits bedrijf dat laboratoriuminstrumenten en consumptieartikelen (oplossingen, gels) verkoopt om DNA-molecules uit cellen te extraheren. Die geïsoleerde DNA-molecules kunnen dan gebruikt worden voor onderzoek, genetische diagnostiek, vaccinatie en therapie.
In het tweede kwartaal van 1998 steeg de verkoop met 40% in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar en met 9% in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. Dat brengt het groeipercentage op jaarbasis op 41%. Die sterke groei illustreert niet alleen de sterkere penetratie van Qiagen op de researchmarkt, maar ook zijn opmars in de commerciële biotechnologische sector. Vooral op de markt van de genetische diagnostiek wordt een versnelde groei verwacht nu Qiagen leveringscontracten heeft afgesloten met twee belangrijke Amerikaanse klinische laboratoria. Het bedrijf zal er zijn nieuwste robot (gebruikt voor het isoleren en zuiveren van DNA) en zijn gamma consumptieartikelen verkopen.
Wat de rendabiliteit betreft, viel een winsttoename van 46% te noteren in vergelijking met het tweede kwartaal van 1997, maar een status quo ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. De brutomarges daalden in het tweede trimester van 1998 omdat de verkoop van instrumenten toenam. Deze leveren lagere winstmarges op dan consumptieartikelen. Maar de behaalde marges zouden zich gedeeltelijk moeten herstellen omdat de verkoop van instrumenten op zijn beurt leidt tot de verkoop van consumptieartikelen die in combinatie met de instrumenten gebruikt worden.

De commerciële biotechnologische sector krijgt stilaan vaste vorm en Qiagen zal dan ook zeker verder blijven groeien. Na de daling van de marges hebben we onze verwachtingen voor de winst per aandeel bijgesteld van 2,05 USD naar 1,68 USD in 2001. Tegen de huidige koers raden we aan te KOPEN.

Deel dit artikel