Analyse
Granger Telecom 19 jaar geleden - dinsdag 8 september 1998

GRANGER TELECOM - Teleurstellende halfjaarresultaten

• Telecommunicatie
• Easdaq
• 14 USD
Granger Telecom (GT), het Britse bedrijf dat netwerken voor draadloze telefonie levert aan ontwikkelingslanden, heeft midden augustus zijn resultaten van het tweede kwartaal bekendgemaakt. De omzet verdubbelde vergeleken met vorig kwartaal en bedroeg nagenoeg 5 miljoen USD. Het bedrijf noteerde voor het eerst een kleine winst van 0,002 USD per GDR-certificaat. Maar de winst van dit kwartaal kan het verlies van het eerste trimester '98 niet goedmaken. Volgens de halfjaarlijkse resultaten is er een nettoverlies van 0,15 USD per GDR bij een omzet van 7,5 miljoen USD. Dit resultaat ligt ver beneden onze verwachtingen voor het hele jaar (omzet 37,5 miljoen, winst 0,1 USD per GDR). Alleen via een beduidende toename van de bedrijfsactiviteit kan dit objectief nog gehaald worden.
Het binnenrijven van een regionaal contract in Polen was alvast een stap in de goede richting. Dat project moet tegen eind dit jaar voltooid zijn en zou nog een bijkomend contract van minstens 15.000 lijnen opleveren. Dankzij dit recente succes kon GT zich aardig profileren op de Poolse markt. Het hoopt zo in de toekomst contracten in de wacht te slepen voor de installatie van 300.000 telefoonlijnen.
Maar dit goede nieuws wordt getemperd door de recente economische crisis in Rusland en in de jonge groeilanden in het algemeen. In de toekomst kan dat zijn weerslag hebben op de winst, ook op die van bestaande contracten. We mogen niet vergeten dat GT z'n grootste contract heeft afgesloten met de publieke telefoon operator van Tsjetjenië, een deel van het zwaar getroffen Rusland. Het recente financiële bankroet aldaar maakt het niet onwaarschijnlijk dat Tsjetjenië problemen zal krijgen met het financieren van het contract.

We blijven hoopvol met het oog op mogelijke nieuwe contracten. Zowel de terugval van de al niet erg gezonde Russische economie als het risico dat de Aziatische crisis zich naar andere groeilanden doorzet, bedreigen evenwel de vooruitzichten van GT. Ondanks de koersdaling adviseren we u dit aandeel te HOUDEN, maar er geen nieuwe bij te kopen.

Deel dit artikel