Sinds zijn record in juli verloor de Bel 20 al bijna 7 %.
OP DE VLUCHT
De uitbreiding van de crisis in Rusland en de aanhoudende labiliteit van Azië met de kans op besmetting van andere jonge groeiers in Latijns-Amerika houden de financiële markten in de ban. In de VS zorgt het gespierde militaire antwoord op de recente terroristische aanslagen nog voor wat extra spanning.
In dat klimaat van onzekerheid worden enorme bedragen van de aandelenbeurzen naar obligaties overgepompt en op Londen na, moesten alle belangrijke Europese beurzen de week met verlies afsluiten. Vooral de Duitse beurs kreeg het hard te verduren. Duitsland is immers de belangrijkste West-Europese handelspartner van Rusland en de Duitse banken hebben de meeste vorderingen op Rusland en de Russische bedrijven uitstaan. De Duitse bankaandelen maakten dan ook een duikvlucht. Zo verloor Deutsche Bank (2 550 BEF; 122,3 DEM) bijna 10 %. Houden, maar niet kopen. Ook Europese bedrijven met belangen in Latijns-Amerika gingen flink onderuit. Zo verloor het Spaanse Telefonica (6 700 ESP), dat belangrijke activiteiten in Brazilië bezit, vorige week ruim 8 %. Blijft koopwaardig voor de lange termijn. De beurs van Brussel marcheerde vorige week gewoon in het peloton mee. De Bel 20, de index van de 20 belangrijkste Belgische aandelen, sloot bijna 1 % lager af (zie grafiek). Voor de rest viel er weinig nieuws te rapen, al komt de stroom halfjaarresultaten vanaf deze week definitief op gang.
Dat de kleine beleggers zich in een dergelijk klimaat wat ongemakkelijk beginnen te voelen, is volkomen begrijpelijk. Maar paniek is zeker op de beurs een slechte raadgever. Wel is de grootste voorzichtigheid geboden. Het zwaartepunt van uw portefeuille moet dan ook op obligaties liggen. Wat aandelen betreft, moet u vooral selectief te werk gaan. Voor meer details, zie de tekst p.11 "Strategie".