Analyse
Intro 19 jaar geleden - maandag 31 augustus 1998

Ondanks de correctie blijft de Bel 20-stijging in 1998 indrukwekkend.

LAWINE ?

Het was een zwarte week voor de westerse financiële markten. De devaluatie van de roebel en de teloorgang van het Russische financiële systeem deden immers de vrees groeien dat dit heel Oost-Europa en Latijns-Amerika zal meesleuren. Ook de westerse economieën zouden in dat geval een forse tik kunnen krijgen. De weekverliezen op de Westerse beurzen liepen op van 3,3 % in Frankfurt tot 10,9% in Madrid. De Spaanse aandelen betaalden immers de tol voor hun hechte band met Latijns-Amerika. In deze negatieve omgeving moesten met name aandelen uit de financiële wereld fors inbinden. Zo verloren het Nederlandse ING (2 180 BEF; 117 NLG) en het Amerikaanse JP Morgan (4 220 BEF; 97,75 USD respectievelijk 12,8 % en 18,1 %. De vele kredieten die ze aan de groeilanden hebben toegestaan, zijn daar niet vreemd aan. Beide banken hebben echter voldoende middelen om die risico's in te dekken en hun winstverwachtingen blijven erg goed. Beide aandelen blijven interessant en zijn koopwaardig. Ook de auto-industrie is zwaar getroffen. Zo verloor de Italiaanse groep Fiat (5355 ITL) 17,6 % omdat de Braziliaanse markt een sterke invloed heeft op haar resultaten. Toch mag het aandeel in portefeuille blijven.
Op de beurs van Brussel, gaf de Bel 20-index in het zog van de andere beurzen ruim 4,6 % prijs (zie grafiek). Nochtans waren de halfjaarresultaten van een aantal bedrijven (zie hiernaast) overwegend positief. Veel nieuws kwam er uit de textielsector. Lingeriefabrikant
Van de Velde (4 950 BEF) ziet af van de overname van de failliete branchegenoot Déwé. Sioen Industries (10 500 BEF) neemt de textielgroep TIS (voorheen Wittock Van Landeghem) over en kan zo nieuwe afzetmarkten bereiken. Beide ondernemingen hebben mooie perspectieven, maar zijn duur. Houden.

Deel dit artikel