Analyse
Bericht voor de aandeelhouders van GEC 19 jaar geleden - maandag 31 augustus 1998

BERICHT VOOR DE AANDEELHOUDERS VAN GEC

De Britse groep GEC voert een ingewikkelde operatie uit. Als gevolg hiervan ontvangen de Belgische aandeelhouders een bescheiden bedrag.

Ingewikkelde operatie

Zoals veel grote ondernemingen de laatste tijd al deden, heeft GEC beslist zelf een gedeelte van zijn aandelen terug te kopen. Dat komt erop neer dat de waarde van de aandelen stijgt. De winst moet dan immers over minder aandelen worden verdeeld. Daar staat tegenover dat het bedrijf minder - meestal zwaar belast - dividend zal uitkeren. Deze operatie is dus gunstig voor de aandeelhouder, die meer te zien krijgt van het bedrag dat het bedrijf uitkeert. Eigenlijk verandert alleen de vorm.

Praktisch

Gezien de grote complexiteit van de "constructie" achter deze operatie, besparen we u de details en beperken ons tot de praktische consequenties voor de belegger. GEC vermindert zijn bruto-dividend van 13,15 (9,86 netto) naar 11,43 pence (8,57 netto). Maar u zult er niet zoveel aan verliezen. De houders van nominatieve aandelen (niet-gematerialiseerde effecten, genoteerd te Londen) ontvingen van het bedrijf reeds alle nodige informatie. Zij hoeven verder niets te doen dan wachten tot in de komende weken op hun rekening een bedrag gestort wordt van 2,5 pence (ongeveer 1,5 Belgische frank) per aandeel. Ook de eigenaars van in Brussel genoteerde GEC-effecten hoeven voorlopig niets te doen. Over ongeveer twee weken zal Soges-Fiducem, het bedrijf dat de certificaten uitgeeft, hen eveneens een bepaald bedrag per aandeel toekennen. De grootte van dit bedrag blijft voorlopig onbekend, maar waarschijnlijk zal het overeenstemmen met wat de nominatieve aandeelhouders ontvangen. Om te krijgen wat u toekomt, moet u uw financiële tussenpersoon een coupon aanbieden. We brengen u uiteraard onmiddellijk op de hoogte als het nummer van de coupon en het juiste bedrag bekend worden.

KOERSEVOLUTIE GEC (IN PENCE)

Deel dit artikel