Analyse
Intro 20 jaar geleden - maandag 18 mei 1998

Koers van het aandeel Suez (in Franse frank).

OVERNAMES BIJ DE VLEET

• Ook vorige week bleef het positieve gevoel op de internationale beurzen aanhouden. Noch de gewelddadige onlusten in Indonesië en de weerslag daarvan op de Aziatische beurzen, noch de onzekerheid rond de vraag of de Amerikaanse centrale bank deze week al of niet de rente zal verhogen, konden vorige week een domper op het enthousiasme zetten. Diverse internationale beurzen boekten dan ook weer koerswinst. Zo gingen Parijs en Frankfurt er met iets meer dan 2 % op vooruit.
• Nu al staat vast dat 1998 in de annalen van het Belgische financiële landschap zal geboekstaafd worden als een markant jaar. Nadat de overname van
Royale Belge door de Franse verzekeringsgroep Axa de aandacht opeiste, stond vorige week het al lang verwachte samengaan van Generale Bank met de Belgisch/ Nederlandse groep Fortis in de schijnwerper (zie ook hiernaast). Meteen daarna lanceerde de Franse groep Suez-Lyonnaise des Eaux de details over het reeds eerder aangekondigde bod op de Generale Maatschappij van België (GMB;5 820 BEF). Concreet biedt de groep voor 1 aandeel GMB : 1 aandeel Suez 1 060 FRF) + 1 gewaarborgd certificaat dat de Suez-aandeelhouder een bijna waterdichte garantie biedt dat hij tussen 29 december 2000 en 30 maart 2001 zijn Suez-aandelen  zal kunnen verkopen tegen 1 100 FRF per stuk. De overname van GMB kadert binnen de strategie van Suez om zich te concentreren op 4 kernactiviteiten (water en electriciteit, afvalbeheer en telecommunicatie). Het vernieuwde Suez zal zo de winstmotor sneller kunnen doen draaien. Tegen 2002 ligt een winst per aandeel van 56 Franse frank in het verschiet. Ons lijkt de voorgestelde ruilverhouding voor de aandelen GMB correct. Als u GMB-aandelen hebt mag u ingaan op het bod dat loopt van 8 tot 19 juni.

Deel dit artikel