Analyse
Lernout & Hauspie 20 jaar geleden - dinsdag 21 april 1998

LERNOUT & HAUSPIE - Nieuwe licentie-akkoorden

• Spraaktechnologie
• Easdaq
• 55,63 USD

Sinds de bekendmaking in februari van zijn resultaten voor 1997, is het Belgische Lernout & Hauspie (L&H) nauwelijks nog uit de belangstelling geweest. Het bedrijf sloot voor zijn spraaktechnologie bijkomende licentie-overeenkomsten af met ondernemingen uit diverse sectoren, onder meer die van de telecommunicatie. De groep toonde ook interesse om zijn positie op het vlak van de taalwetenschap te versterken - in het bijzonder wat betreft de talen uit het Verre Oosten. Het verwierf twee Amerikaanse bedrijven met ervaring op dit vlak en sloot een strategische overeenkomst af met het informaticabedrijf Novell. Zo kan L&H nu een beroep doen op 25 taalwetenschappers van Novell. Doel van het bedrijf is zijn revolutionaire vertaalmachine voor het Internet sneller wereldwijd op de markt te kunnen brengen. Dit nieuwe product, dat naar de codenaam Coronado luistert, werd al voorgesteld op een Internetbeurs in maart maar zal niet vóór deze zomer beschikbaar zijn. Het tweede langverwachte product van L&H is de dicteersoftware, die al voor begin 1998 verwacht werd maar tot dusver nog niet gecommercialiseerd werd. Rest ons nog een ander nieuw product te vermelden dat onlangs werd gedemonstreerd, en dat naar de codenaam Popeye luistert. Het zou vanaf juni te koop zijn en door telecomoperatoren in hun eigen productenpakket worden opgenomen. Popeye maakt het mogelijk e-mail te versturen en te ontvangen van om het even waar, via een eenvoudig telefoontje.
Al deze berichten, gekoppeld aan een gunstig beursklimaat, joegen de koers van het aandeel de hoogte in - evenals het recente nieuws van een 2 tegen 1 aandelensplit (zie pagina 4). Zelfs het idee dat L&H's technologie nu toch niet zal worden verwerkt in Microsofts Windows 98, kon deze hausse niet meer afremmen.

Wij vertrouwen op de technologie en de toekomstperspectieven van L&H, maar herhalen niettemin ons advies niet te kopen. Het is nu wachten op de lancering van de twee sleutelproducten die een toekomstige omzetgroei mogelijk moeten maken: de dicteersoftware en de vertaalmachine voor het Internet. NIET KOOPWAARDIG.

 

KOERSEVOLUTIE LERNOUT & HAUSPIE IN USD

 

Deel dit artikel