Analyse
Splitsing aandelen Microsoft 20 jaar geleden - maandag 2 februari 1998

SPLITSING AANDELEN MICROSOFT

Op zes februari worden de aandelen Microsoft in twee gesplitst. Daardoor zal een aandeel Microsoft maar half zo veel meer waard zijn als voor de splitsing. Maar u hoeft daarom niet te panikeren. Er zullen immers twee keer zoveel aandelen op uw effectenrekening staan als voorheen. Zelf moet u niets doen. Uw financiële tussenpersoon zorgt voor de nodige aanpassingen op uw effectenrekening.

 

Positieve en negatieve kanten

Meestal is een aandelensplitsing goed nieuws, want ze zorgt voor een grotere verhandelbaarheid van het betrokken aandeel. Dat kan de vraag naar het aandeel doen toenemen, zodat ook de koers opnieuw stijgt. Anderzijds is zo'n aandelensplitsing een beslissing van het bedrijf die over uw hoofd heen gebeurt. Het is dan ook onverantwoord dat sommige banken voor de aanpassing van het aantal aandelen op uw effectenrekening kosten aanrekenen. Een aantal lezers meldden ons dat ze daarvoor bij een Luxemburgse bank tot 500 frank forfaitaire kosten moesten betalen. Dat bedrag staat volgens ons helemaal niet in verhouding tot de geleverde prestatie. Als u voor de aandelensplitsing van Microsoft ook kosten moet betalen, raden wij u aan met uw bank te onderhandelen om die ongedaan te maken. Het gaat immers om een operatie waar u als aandeelhouder niet zelf om gevraagd hebt en waarvan de uitvoering zou moeten gedekt worden door de kosten die u betaalt voor uw effectenrekening.

KOERS VAN HET AANDEEL MICROSOFT

Microsoft heeft er een spectaculaire koersklim opzitten. De nieuwe aandelensplitsing zal de verhandelbaarheid van het aandeel vergroten. Momenteel raden we niet aan om het aandeel te kopen, maar als het in uw portefeuille zit, mag u het wel houden.

 

 

Deel dit artikel