De Bel 20-index blijft nieuwe records aan elkaar rijgen.
OLYMPISCHE CONDITIE
• De internationale aandelenbeurzen waren vorige week opnieuw in topvorm, en dit ondanks de onzekerheid over een mogelijk nieuw gewapend conflict in Irak. Volgens ons zal een eventuele Amerikaanse militaire interventie de petroleumprijzen op korte termijn niet fors de hoogte injagen. Het overaanbod op wereldniveau en de afgeremde vraag als gevolg van de Aziatische crisis zorgen er immers voor dat de petroleumprijs op het laagste niveau in 4 jaar blijft. Speculeren op petroleumaandelen zoals het Franse Total (616 FRF) of het Italiaanse ENI (zie ook hiernaast) die erg gevoelig zijn voor de prijzen van de ruwe olie, lijkt ons dan ook niet aangewezen. Beide aandelen blijven wel koopwaardig voor de lange termijn.
• De beurs van Brussel had geen moeite om het tempo van de internationale aandelenbeurzen bij te houden. De Bel 20, de index die de koersevolutie van de 20 belangrijkste Belgische aandelen weerspiegelt, sloot de week ruim 1 % hoger af dan de week voordien. Recticel sprong in het oog nadat het de overname aankondigde van het bedrijf Verhaegen, de fabrikant van de lattenbodems Lattoflex (zie hiernaast). Een andere opmerkelijke stijger was verzekeraar Royale Belge (12 025 BEF) die als gevolg van geruchten over een fusie met Axa Belgium ruim 11 % hoger ging. Een mogelijke fusie zal volgens ons de koers niet veel meer doen stijgen, maar Royale Belge mag in portefeuille blijven voor de lange termijn.
• Het is wel jammer dat de meeste Belgische beursgenoteerde bedrijven slechts in maart, of zelfs begin april, hun resultaten van vorig jaar publiceren. En dat terwijl de buitenlandse bedrijven al volop jaarresultaten bekend maken. Vandaar dat we in onze selectie momenteel wat meer aandacht schenken aan buitenlandse bedrijven