Analyse
BE Semiconductor 19 jaar geleden - dinsdag 10 februari 1998

BE SEMICONDUCTOR

• Halfgeleiders

• Amsterdam

• 22,50 NLG

BE Semiconductors (Besi) is een Nederlands bedrijf dat benodigdheden maakt die gebruikt worden in het productieproces van halfgeleiders (met name in het laatste stadium, wanneer de chips geassembleerd en verpakt worden). Besi's belangrijkste klanten zijn vooraanstaande producenten van halfgeleiders uit de VS, Europa, Japan en Azië. 70% van de omzet wordt in Azië geboekt, tegenover 18% in Europa en 12% in Noord-Amerika.

De vraag naar producten van Besi wordt aangezwengeld door de expansie van de markt voor halfgeleiders. Systeemintegratie (het samenvoegen van diverse stadia van assemblage en verpakking) biedt momenteel goede mogelijkheden om de productiviteit op te drijven. Dit verklaart meteen waarom voor de markt van geïntegreerde systemen tussen 1998 en 2000 een groei van 50% per jaar verwacht wordt, terwijl deze industrie als geheel jaarlijks slechts met 16% zou groeien. Onlangs ontwikkelde Besi een experimentele productielijn die de productietijd van 20 tot 3 dagen kan beperken.

1997 was een moeilijk jaar: de halfgeleiderindustrie boerde achteruit, wat ook de vraag naar benodigdheden deed afnemen. We verwachten een terugval van de winst: van 1.44 NLG per aandeel in 1996 naar 0,93 NLG in 1997.

Besi introduceerde een nieuwe generatie van benodigdheden in het laatste trimester van 1997. Het bedrijf heeft nu een volledig nieuw produktenpakket, wat de omzet zou moeten aanzwengelen. Ongelukkig genoeg viel de lancering ervan samen met de financiële crisis in Azië. We geven er dan ook de voorkeur aan de impact hiervan af te wachten (definitieve resultaten zijn pas beschikbaar op 17 februari) alvorens u een aankoop te adviseren

Deel dit artikel