Returnindex (koers + dividenden) van de Belgische aandelen.
FEESTBUBBELS !
• Ondanks de sterke koersschommelingen in de tweede jaarhelft, vooral als gevolg van de crisis in Azië, was 1997 een erg goed jaar voor de Brusselse beurs. Rekening houdend met de uitgekeerde dividenden brachten de Belgische aandelen gemiddeld 36 % op. De eerste 6 maanden van 97 ging de beurs, ondersteund door gunstige economische factoren (lage rente en inflatie, sterkere dollar, sterke bedrijfsresultaten), gezwind hoger. Maar vanaf eind juli ging het mis. Ook Brussel ontsnapte niet aan de paniek die ontstond na de financiële orkaan in Azië. In oktober doemde na een flinke koerscorrectie zelfs meermaals de vrees op voor een heuse krach. Zover kwam het uiteindelijk echter niet.
• Door het positieve beursklimaat tijdens de eerste helft van het jaar zetten een recordaantal Belgische bedrijven hun eerste stappen op de beurs. De meesten daarvan presteerden meer dan behoorlijk. Topper was ongetwijfeld de softwaregroep Real Software, die het jaar afsloot met een winst van 180 % ten opzichte van de introductiekoers. Voorts beloonden de beleggers de grootscheepse herschikking in het Belgische holdinglandschap (Almanij, Gevaert, Cobepa, Belvuco en Ibel), met hogere koersen. Voorts zorgde de fusie- en overnamekoorts in de Belgische banksector, die zich al concreet vertaalde in de overname van BBL door de Nederlandse bankverzekeraar ING, ervoor dat de bank- en verzekeringsaandelen in 97 beter presteerden dan de beurs.
• Tijdens de eerste dagen van 1998 was er heel wat vraag naar aandelen, onder meer omdat de in december 97 volop gespijsde pensioenfondsen naar rendabele beleggingen zochten. Een analyse over de grote trends die u in 1998 voor uw aandelenbeleggingen mag verwachten, vindt u op p. 11-13. Hiernaast vindt u een selectie van volgens ons veelbelovende aandelen.