Analyse
ASM Lithography 20 jaar geleden - dinsdag 27 januari 1998

ASM LITHOGRAPHY

• Halfgeleiders

• Amsterdam

• 134,90 NLG

Het Nederlandse bedrijf ASM Lithography (ASML) maakte vorige donderdag zijn resultaten voor 1997 bekend. De omzet steeg met 35%, de winst met 51%. Ook de winstmarges en het marktaandeel werden groter. Waarom boert het ASML-aandeel dan achteruit?

De belangrijkste reden daarvoor is dat Korea één vijfde van de omzet van het bedrijf vertegenwoordigt. Door de problemen op de financiële markten zijn de mensen er bang voor dat de Koreaanse hightechbedrijven hun investeringen gaan terugschroeven en dat er dus ook minder vraag zal zijn naar ASML-producten (steppers en scanners). Zo moest Hyundai de opening uitstellen van een fabriek voor halfgeleiders in Schotland. Dit is echter geen reden tot bezorgdheid. Wij blijven erg optimistisch over de toekomst van ASML. Het bedrijf maakt pure spitstechnologie, die de producenten van halfgeleiders toelaat competitief te blijven in een snel evoluerende omgeving. Dit verklaart waarom de huidige productiecapaciteit van ASML, 300 à 350 machines per jaar, niet voldoende is om aan de vraag te voldoen. Het Nederlandse bedrijf zou zijn capaciteit in 1998 willen opdrijven tot 400 à 450 machines, en investeert 11% van zijn omzet in onderzoek en ontwikkeling teneinde de Japanse concurrentie voor te blijven. In 1997 maakten machines met hoge winstmarges ongeveer 35% van de omzet uit; volgens bestaande markttendensen zou dat dit jaar moeten stijgen tot ongeveer 60%.

Ondanks de moeilijke economische omstandigheden in Azië, verwachten we dat ASML marktaandeel zal blijven winnen op zijn Japanse concurrenten. Koopwaardig.

 

 

Deel dit artikel