Nieuws

Slimme wasmachines met wifi: hoe werken ze en hoe veilig zijn ze?

09 augustus 2022

Een wasmachine die je via een app kunt bedienen kan erg handig zijn. Wij hebben een aantal modellen getest op functionaliteit en veiligheid.

Miele@mobile, Samsung SmartThing, Candy simply-Fi … Een slimme wasmachine kun je verbinden met je wifi en kun je vervolgens met een app op je smartphone aansturen. Handig als het werkt, en bij voorkeur zijn er toch enkele vereisten op het vlak van veiligheid.

De LG ThinQ (links) en Candy simple-Fi (rechts) apps bieden verschillende aangepaste programma's aan om je wasmachine op afstand te bedienen.

Account en wachtwoord instellen

Als je je slimme wasmachine aan je smartphone wilt koppelen, moet je eerst de app op je smartphone downloaden, die op haar beurt verbinding moet maken met de wasmachine. Daarvoor moet je een account aanmaken en enkele gegevens ingeven: naam, mailadres, soms je geboortedatum … Kortom, de informatie die je al op talloze andere plaatsen online deelt. 

Verder uiteraard een wachtwoord, en je bent gelanceerd. Dat wachtwoord moet niet overal even moeilijk zijn. Meestal moet je minstens 8 karakters gebruiken, kleine en grote letter, een symbool of speciaal teken … Alleen Beko houdt het simpel, met minstens 6 karakters en verder geen vereisten. Bij Siemens, Hoover en Candy zegt de app of het wachtwoord uiteindelijk sterk genoeg is of niet.

Toegang tot camera en contacten

We zijn het intussen ook al gewoon: bij zo goed als elke toepassing die je installeert op je smartphone wordt er gevraagd om toegang te geven tot bepaalde gegevens op je toestel. Soms logisch, soms helemaal niet. Zoals ook in dit geval. Als je Candy simply-Fi, Miele@mobile, Samsung SmartThings en LG ThinQ via iOS wilt besturen, wordt toegang tot je camera gevraagd, en bij Samsung en LG ook nog tot toegang tot je contacten. Waarom dit nodig is voor een wasmachine, is een vraagteken. Heb je een Android-toestel, dan moet je bij Candy, Miele, Beko, LG, Siemens, AEG en Samsung toegang geven tot je camera, en bij Candy ook tot je foto’s. Bij Hoover, LG, Candy en Samsung wil de app ook toegang tot je contacten. En het is vaak te nemen of te laten: als de Android-app voor de wasmachines van AEG, Beko, LG en Miele de toegang tot je camera niet krijgt, dan kun je ze niet gebruiken.

Meestal bestand tegen aanvallen van buitenaf

Ondanks het feit dat je een aantal zaken openbaar moet maken, ben je bij de meeste toestellen goed beschermd tegen hackers of tegen virussen. Bij geen enkele app zagen we een verhoogd risico op een zogenoemde man-in-the-middle-aanval, waarbij een derde partij informatie onderschept die tussen de app en de wasmachine zou worden uitgewisseld. Toch is er nog verbetering mogelijk. Bij Beko was de algemene beveiliging ondermaats. 

Connectieproblemen

Hoe gemakkelijk is om de verbinding te maken tussen de app op je smartphone en de wifi-functie op de wasmachine? Niet overal even gemakkelijk, zo blijkt. Bij de toestellen van Samsung, LG, Beko en Hoover waren beide meteen geconnecteerd, maar bij Miele@mobile duurde het enkele uren voordat de twee elkaar hadden gevonden.

Ook bij Siemens was dit moeilijk, vooral met een smartphone met iOS. Bij het toestel van AEG kenden we problemen om de wifi op de wasmachine aan de praat te krijgen met iOS, ook bij Candy hadden we vooral met de app op iOS problemen om het toestel en de app met elkaar in verbinding te brengen.

Voorbeeld van de Miele@Mobile en Beko applicatie-interfaces

Vlot in gebruik

Eenmaal de nodige verbindingen waren gelegd, bleken alle apps eenvoudig te gebruiken. Bij de ene hadden we wel meer mogelijkheden dan bij de andere. Via elke app kon je het wasprogramma selecteren, starten, stoppen en op pauze zetten. Maar het handigst aan een wasmachine met een app lijkt toch als je ook kunt aflezen hoe lang het nog duurt voordat je was klaar is en als je een waarschuwing krijgt als dit ook effectief het geval is. Dit is niet mogelijk bij de toestellen van Samsung en Hoover.

Problemen? Dan kun je bij de meeste toestellen terecht op de website van de fabrikant. Bij Beko, LG en Siemens vonden we dergelijke informatie echter niet terug.

Geen mirakels 

Kortom, een slimme wasmachine heeft potentieel. Je was kunnen starten en pauzeren op het moment dat jouw het best uitkomt vanuit je zetel, het heeft zeker voordelen.

Maar er zijn ook nadelen. De kwestie privacy is dan nog het minste probleem, vooral connectieproblemen bleken een struikelblok. En bij sommige toestellen zijn de mogelijkheden gewoon erg beperkt. 

Toch geïnteresseerd in een slimme wasmachine? Of ben je gewoon toe aan een nieuw toestel? In onze koopwijzer vind je alle resultaten van bijna 100 toestellen.

Naar de koopwijzer