Nieuws

Instelling van je wasmachine op 60° betekent niet dat ze wast op 60°

27 juli 2020

Het is niet omdat je je wasmachine instelt op 60° C dat ze ook daadwerkelijk op die temperatuur wast. Het betekent alleen dat ze wast op een temperatuur die geschikt is voor textiel dat volgens het etiket wasbaar is op 60° C. Een belangrijke nuance om rekening mee te houden in de huidige coronatijden.

Het is niet omdat je wasmachine ingesteld staat op 60° C dat ze ook daadwerkelijk op die temperatuur wast. Het betekent alleen dat ze wast op een temperatuur die geschikt is voor textiel dat volgens het etiket wasbaar is op 60° C. Een belangrijke nuance om rekening mee te houden in de huidige coronatijden.

Eindelijk geven de fabrikanten het toe

Bij Test Aankoop kennen we de onduidelijkheid rond de wastemperatuur al langer. Tijdens onze tests stellen we geregeld afwijkingen van de beloofde wastemperaturen vast. Vandaag zien we bij de nieuwste wasmachines vaak dat de afwijkingen expliciet in de handleiding worden vermeld. Dat is onder meer het geval voor het programma voor katoenwas op 60 graden in het huidige energielabel, waar de fabrikant soms zelf aangeeft dat de beloofde temperatuur niet wordt bereikt.

Waas van onduidelijkheid over het nieuwe programma Eco 40-60

De wasmachines die nu op de markt komen, worden meer en meer uitgerust om te voldoen aan het nieuwe energielabel dat vanaf november 2020 geleidelijk aan zal worden ingevoerd. Als je een wasmachine van de nieuwste generatie hebt gekocht, dan heb je misschien al gemerkt dat er een nieuw programma Eco 40-60 op voorzien is, in lijn met het nieuwe energielabel.
Met dat programma kun je normaal vuil katoen, linnen of andere stoffen wassen die volgens het etiket wasbaar zijn op 40 tot 60° C. Meer details worden niet gegeven. Aangezien het een ecoprogramma is, veronderstellen wij dat de wastemperatuur geen belang heeft. Het programma heet 40-60 omdat het bedoeld is voor kleren wasbaar op 40 tot 60° C. Er wordt geen vaste temperatuur aan verbonden. En in tegenstelling tot sommige bestaande ecoprogramma’s kun je de temperatuur ook niet zelf regelen.

Nooit zeker dat je wast aan de beloofde temperatuur

Wij vinden dat de temperatuur wél belang heeft. Zeker nu in coronatijden wassen op 60° C aangeraden is. We betreuren dan ook dat de consument niet kan vertrouwen op een wasmachine waarop hij een specifieke temperatuur kan instellen.
Om te weten of je op de vereiste temperatuur wast, is het aangeraden om de handleiding van je machine goed te lezen. Biedt die geen uitsluitsel, dan gebruik je beter een intensief wasprogramma, en dus niet de Eco-stand of een programma voor lichtjes vuil wasgoed.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

1 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/07/2020

Ik heb me al lang de vraag gesteld over het nut van 'ECO' Hiermee wordt nogmaals bewezen dat men de consument voorliegt dat de machines energiezuiniger zouden zijn zonder inpact. In dit speciefiek geval zou men evengoed op de oude machine op 40garden kunnen wassen en hoefde men geen nieuwe 'energiezuiniger' en duurder machine aan te schaffen.
Ook het zgn ecologisch vriendelijke koel en vrieskasten tgv het gebruik van andere koelvloeistoffen valt te betwijfelen. e oude 'FREON' is veel energievriendelijker dan de huidige koelvloeistoffen die niet zo efficient zijn. En mits goede recyclage was deze even eco'vriendelijk' en verbruikte minder energie.
Over Energie gesproken : Er is gratis energie beschikbaar rondom ons maar wij worden al 60 jaar misleid door de grote olieindustrie die niet wil dat we deze gratis energie zouden gebruiken. de oude 'Egyptenaren' kenden deze energie al. Hun pyramiden waren energiecentrales en geen graftomben zoals historici ons zo graag willen laten geloven. Wie ziet wat er op de muren staat heeft geen bril nodig. We zouden al lang in elektrische vliegtuigen kunnen vliegen en elektrische auto's onbeperkt kunnen rijden. Deze energie wordt aangeduid als ZERO POINT energie. DR SEARL en tesla deden onderzoek ernaar en kwamen met een werkend toestel. Helaas waren de financierders er niet blij mee en draaiden de geldkraan toe. 60 jaar later zijn we nog steeds onze aarde aan het vergiftigen dan zij deze personen.

Community

Doe je mee ?

test

Gerelateerde discussies