Nieuws

Wasmachines: duurder is niet noodzakelijk duurzamer

21 augustus 2015
Wasmachines: duurder is niet noodzakelijk duurzamer

Een wasmachine die het begeeft wanneer de garantie net afgelopen is. Of een defect of versleten onderdeel dat onvervangbaar of even duur is als een nieuwe machine… het komt helaas maar al te vaak voor. Vandaar dat wij hebben besloten om, voor het eerst, de duurzaamheid van wasmachines te testen.

Wat zijn de beste tips en onderhoudsproducten om uw wasmachine langer te laten meegaan?

U hoeft niet noodzakelijk meer te betalen

Volgens onze tests is de kwaliteit van de onderdelen van een machine van een duurder merk beter dan die van een goedkoper merk. Maar binnen eenzelfde merk gaat een duurder toestel niet noodzakelijk langer mee dan een goedkoper model. Vaak betaalt u niet méér voor betere materialen, maar voor recentere technologieën (die niet altijd beter zijn) en voor meer programma's (die niet altijd nuttig zijn). 

Uit onze test van de bestendigheid bij het centrifugeren bleek dat de duurdere modellen evenzeer slijten als de goedkopere modellen van hetzelfde merk. Bij sommige merken bleek de slijtage bij de duurdere modellen zelfs groter!

Ten slotte troffen we roest aan in 4 machines, wellicht door een samenspel van ongeschikte materialen en een slechte opslag vóór de aankoop.

Herstelling vaak te duur

Sommige onderdelen zijn moeilijk toegankelijk en er worden soms specifieke onderdelen gebruikt in plaats van standaard onderdelen (die makkelijker en goedkoper te vinden zijn).

De meest ongelukkige trend is het inbouwen van meerdere kleine onderdelen in één groot geheel. Als er een probleem is, moet dan het geheel vervangen worden (de hele elektronische printplaat of alle kogellagers bijvoorbeeld). Dat kan duurder uitvallen dan het kopen van een nieuwe machine! Bovendien is er, behalve voor Whirlpool, te weinig informatie beschikbaar voor onafhankelijke herstellers.

Geplande levensduur?

Gezien de milieu-impact zou een wasmachine pas na 20 jaar vervangen mogen worden. Vandaag zijn er echter maar weinig wasmachines die zo lang meegaan.

Uit onze testen kan niet worden geconcludeerd dat de goedkopere machines minder lang meegaan dan de dure. Nochtans zijn de fabrikanten geneigd om de prijs als argument te gebruiken. Zo zegt Whirlpool bijvoorbeeld: "Als u een wasmachine wilt die langer meegaat, zult u een duurdere moeten kopen"!

Onze eisen 

Wij eisen dat de fabrikanten:

  • de minimale levensduur aanduiden op de wasmachine, zodat u daar bij uw aankoop rekening mee kunt houden;
  • geen onderdelen meer inbouwen;
  • beter samenwerken met onafhankelijke herstellers, zodat u uw machine tegen een betaalbare prijs kunt laten herstellen.