Nieuws

Wat te doen als je wasmachine stinkt

25 juni 2022
vrouw staat voor wasmachine met stinkende was

Ruikt je was niet fris? Mogelijk groeit er schimmel op de afdichtingen van de wasmachine of in de trommel zelf, waardoor je kleding muf ruikt. Hier zijn onze tips tegen schimmel en vetluis in je wasmachine.

Je hebt net een was gedraaid en je kleren ruiken niet lekker. Wat is de oorzaak? En hoe kan je dit verhelpen? Hier is alles wat je moet weten.

Oorzaak van stank in de wasmachine

De slechte geur kan veroorzaakt worden door schimmel die zich vormt als gevolg van vochtigheid en slechte ventilatie: als je geen aandacht besteedt aan het water dat in de afdichting opgesloten raakt, riskeer je de groei van schimmel. Het kan ook om vetluis (of wasluis) gaan. Dat is een vettige substantie, waar bacteriën in kunnen kweken. 

De wasmachine heeft geen specifiek product nodig om hem te kuisen, alleen een paar kleine voorzorgsmaatregelen:

  • Lees altijd de doseeraanwijzingen van het wasmiddel, vermijd dosering "op het oog".
  • Laat na het wassen altijd de deur en wasmiddellade open.
  • Was op lage temperatuur. Maar als het wasgoed of de wasmand een onaangename geur heeft, was dan op een hoge temperatuur van 70 - 90 °C.
  • Van tijd tot tijd (gedurende een periode van 6 maanden), alleen in geval van kalkproblemen, kan het nuttig zijn witte azijn of, beter nog, citroenzuur te gebruiken op een lege cyclus (maar pas op dat je dit niet te vaak gebruikt, want het kan de leidingen en de machine zelf beschadigen). Een base (soda) kan ook de vetluis wegkrijgen, maar je moet geen base en zuur samen gebruiken, dan heb je opnieuw een neutrale pH. Wat azijn betreft, raden we natuurlijke azijn aan, die zou minder schadelijk zijn voor de (rubberen) dichtingen.
  • Maak de wasmiddellade schoon, bijvoorbeeld met behulp van een tandenborstel. Als je een machine met bovenlader hebt, verwijder dan na elk gebruik de hele wasmiddellade en draai hem ondersteboven om alle vloeistof die er nog in zit te verwijderen om te voorkomen dat hij na verloop van tijd bezinkt.
  • Maak de filter één keer per maand schoon om verstopping te voorkomen.
  • Je kunt een microvezeldoek gebruiken om de pakking en de trommel proper te maken, indien nodig met een multifunctioneel reinigingsmiddel.