Nieuws

Warmer wassen tegen wasluis

31 maart 2020

Wassen op 30° C, 40° C en hooguit een keer op 60° C is de norm geworden. Maar hierdoor wordt het pad geëffend voor de wasluis. Die kan je enkel bestrijden met hoge temperaturen en met waspoeder met percarbonaat.

Door de jaren heen zijn we steeds minder op hoge temperaturen gaan wassen. Terwijl vroeger 60° C zowat als de norm gold, doen we de was nu meestal op 40° C, 30° C of zelfs 25° C. Voor het milieu, maar zeker ook omdat onze kleren veel minder vuil zijn dan vroeger en af en toe gewoon een opfrissing nodig hebben.

Ideaal nest voor wasluis

Het wassen op een lage temperatuur heeft echter ook een nadeel. Door voortdurend op lage temperatuur te wassen, in combinatie met een vloeibaar wasmiddel, wordt je wastrommel een broeihaard voor de wasluis. Dit is een laagje van micro-organismen en vuil dat langzaam aangroeit en nooit effectief wordt verwijderd.

Normaalgezien is vetluis geen gevaar voor de mens aangezien we overal micro-organismen tegenkomen. Wasluis heeft enkel het gevolg dat je wasgoed muf kan gaan ruiken en kan ook sporen vuil achterlaten. In uitzonderlijke gevallen kan het wel een probleem zijn. 

Heet en met waspoeder

De lage temperatuur en het vloeibaar wasmiddel zijn de factoren die de wasluis in de kaart spelen.

Om te voorkomen dat er zich ongewenste micro-organismen gaan opstapelen in je wasmachine, volstaat het om pakweg wekelijks op 60° C of warmer te wassen, met universeel waspoeder met percarbonaat i.p.v. vloeibaar wasmiddel.

Heeft er zich toch wasluis gevormd, dan maak je ermee komaf door je wasmachine leeg op 90° C te laten draaien. Blijven er tekenen van wasluis, dan herhaal je dit nog eens.