Nieuws

Vloeibaar wasmiddel: gebruik niet te veel!

01 februari 2011
Vloeibaar wasmiddel: gebruik niet te veel!

01 februari 2011

Supergeconcentreerde formules zijn de toekomst van de was. Jammer dat de fabrikanten ook niet supergeconcentreerd zijn op de samenstelling van hun producten.

De industrie van de wasmiddelen heeft het einde aangekondigd van de niet-geconcentreerde vloeibare wasmiddelen, om de afvalstoffen en de CO2-uitstoot te verminderen. De tendens om producten compacter te maken is niet nieuw, en is één van de voornaamste ecologische zorgen op dit moment. Want hoe kleiner een verpakking is, des te minder plaats neemt ze in bij het transport en bij de opslag, en des te minder afval komt erbij kijken.

Fabrikant, concentreer u op de ingrediënten

Beetje bij beetje doen de fabrikanten van wasmiddelen (kleine) inspanningen die het milieu ten goede komen. Dat geeft misschien de indruk dat ze "goed bezig zijn". Maar als er veel wordt gepraat over verpakking en dergelijke, wordt er heel wat minder gesproken over de bestanddelen van de wasmiddelen.

Maar laten we onszelf niet voor de zot houden: de verpakking en het transport zijn slechts een klein deel van de ecologische afdruk van onderhoudsproducten. We weten maar al te goed dat de bestanddelen van wasmiddelen niet goed zijn voor ons milieu. Een aantal van de actieve bestanddelen zijn giftig en niet-recycleerbaar (of moeilijk recycleerbaar). Dat is de echte uitdaging voor de producenten van wasmiddelen: alternatieven ontwikkelen die efficiënt zijn en daadwerkelijk minder schadelijk voor het milieu!

De juiste dosis

Buiten de verbetering van de verpakking wil de AISE (International Association for Soap, Detergents and Maintenance products, die in ons land wordt vertegenwoordigd door DETIC) de consument bewust maken met nieuwe aanbevelingen over de dosering van hun producten: ten hoogste 75 ml wasmiddel zou moeten volstaan.

Gedaan dus met het overdoseren! Vaak gebruiken we meer wasmiddel dan eigenlijk nodig is. Terwijl een te grote dosis geconcentreerd wasmiddel schadelijker is voor het milieu omdat meer actieve stoffen in het water en het grondwater terechtkomen.

In afwachting van de intelligente wasmachine die zelf de was kan wegen, zelf kan nagaan hoe vuil de was is en hoe hard het water is, volgt u het best de aanwijzingen van de fabrikant. En als het resultaat in orde is, kunt u het een volgende keer misschien proberen met iets minder wasmiddel?