Nieuws

Hoe maak je de wasmachine schoon?

16 mei 2023
vrouw zit gehurkt voor wasmachine om deze te schoonmaken

Wil je dat je wasmachine langer meegaat? Zorg er dan voor dat je ze regelmatig schoonmaakt. Wij geven je een paar simpele tips om je wasmachine proper te houden. Je kleren komen er dan altijd fris uit, je voorkomt nare geurtjes en je kunt er veel geld mee besparen. 

Verbeter het wassen en verleng de levensduur van je wasmachine

De wasmachine is een apparaat dat vaak vochtig is. Hierdoor kunnen bacteriën en ziektekiemen zich ophopen waardoor je kleding gaat stinken. Je wasmachine schoonhouden is daarom aan te raden. Lees hier hoe je je wasmachine kunt schoonmaken en de levensduur van zowel je wasmachine als je kleding kunt verlengen.

Terug naar boven

Hoe vaak moet je je wasmachine schoonmaken?

Als je je wasmachine vier keer per jaar reinigt, voorkom je verstoppingen en is deze altijd schoon. Je kunt de wastrommel, rubbers of wat je maar nodig acht uiteraard vaker schoonmaken.

De buitenkant van een wasmachine is gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek, maar het geheim is om niet te vergeten de binnenkant van de wasmachine schoon te maken zoals het rubber, het wasmiddelbakje, de filter...

Wasmachine vervangen? Testaankoop helpt je

Met een goede verzorging wordt de levensduur van je wasmachine verlengd en kan je een dure aankoop van een nieuwe wasmachine vermijden.

Als je wasmachine toch niet zo lang meegaat als gehoopt en je een nieuwe nodig hebt, raadpleeg dan de wasmachinevergelijker met testresultaten, prijzen en de winkels waar je ze kunt kopen.

Vergelijk wasmachines

Terug naar boven

Het rubber van de wasmachine reinigen

rubber wasmachine schoonmaken

Het rubber in de wasmachine is een van de elementen die dat het meest slijt door gebruik. De functie van het rubber is om het naar buiten sijpelen van water tijdens het wassen te voorkomen. Het verliest echter vaak zijn effectiviteit wanneer het vuil of zelfs beschimmeld raakt.

Om het rubber te reinigen, open je de deur en trek je het rubber naar buiten (zonder het van zijn plaats te halen) zodat de plooien naar buiten wijzen. Wrijf het vuil weg met een in azijnwater gedrenkte vod (gebruik hiervoor natuurlijke azijn, synthetische azijn tast het rubber aan). Je kunt ook een machinereiniger gebruiken die je in de winkel kunt kopen. Verwijder daarna het vuil en droog het af met een andere schone doek. 

Andere tips om het rubber van je wasmachine te onderhouden:

  • Droog het rubber af na elke wasbeurt.
  • Laat de deur open nadat je de kleding eruit hebt gehaald, zodat de binnenkant van de machine droogt.
Terug naar boven

Het wasmiddelbakje omspoelen

wasmiddelbakje schoonmaken

Trek het wasmiddelbakje uit en til deze omhoog. Bij de meeste wasmachines kan dit bakje op die manier volledig worden verwijderd. Soms heb je een drukknop aan de boven- of achterkant om het bakje eruit te halen. Spoel deze vervolgens grondig om onder de kraan om alle sporen van wasmiddel en wasverzachter te verwijderen. Laat deze uitlekken voordat je deze er terug in steekt. 

Om ophoping van wasmiddelresten te voorkomen, gebruik je de aanbevolen hoeveelheid die op het etiket van je wasmiddel staat. Door meer wasmiddel te gebruiken dan nodig wordt je was niet schoner, je verspilt er enkel onnodig veel wasmiddel mee.

Pas ook op voor wasmiddelen van lage kwaliteit. Ze lossen mogelijk niet goed op, vooral in koud water. Daardoor komen ze in de binnenkant van de trommel terecht, waardoor deze sneller vuil wordt dan normaal.

Vind het beste wasmiddel

Terug naar boven

De filter van de wasmachine schoonmaken

Alles wat we in de trommel stoppen, heeft effect op wat er in de filter van de wasmachine terechtkomt. Denk aan pluisjes, haren, papier, muntjes... Om te voorkomen dat de filter zo erg verzadigd raakt dat het de goede werking van de wasmachine belemmert, is het sterk aan te raden de filter regelmatig te reinigen.

Hoe de filter van de wasmachine reinigen?

Let op: het filter bevindt zich meestal onderin de wasmachine, maar bij sommige wasmachines is geen filter aanwezig. Soms bevindt de filter zich in de trommel. 

Volg het volgende stappenplan als je de filter wilt reinigen:

  • Trek de stekker van de wasmachine uit het stopcontact en plaats een bak of vodden op de vloer om het water op te vangen. Let op dat een vod niet altijd genoeg gaat zijn, soms kan er een grote hoeveelheid water uit stromen. Om dit te voorkomen heb je bij sommige wasmachines onderaan een slangetje om eerst water dat in de machine zit af te voeren. Je kan ook de filter langzaam opendraaien om het water er langzaam uit te laten sijpelen zodat je bakje niet overloopt. 
  • Haal de filter eruit, dat zich normaal gesproken onderin de wasmachine of in de bodem bevindt. Soms moet je een klein voorwerp zoals een muntje gebruiken om deze te openen.
  • Maak de filter schoon onder koud stromend water, met een schuursponsje en/of een oude tandenborstel om bij de moeilijkste plekken te komen.
  • Droog de filter af voordat je deze terugplaatst.

Deze handeling moet minstens een paar keer per jaar worden uitgevoerd. Daarnaast moet je de filter ook reinigen wanneer je zeer vuile kleding wast of wanneer je ziet dat het kledingstuk tijdens het wassen achteruit is gegaan.

Duidelijke tekenen dat het filter gereinigd moet worden, zijn dat er na afloop van het programma water in de trommel van de wasmachine achterblijft of dat de kleding na het wassen nog steeds vuil is. 

Als laatste kun je ook bij de filter checken of de draaiende rotor dat normaal achterin zit, niet geblokkeerd is en nog vrij rond kan draaien

Terug naar boven

De wastrommel reinigen

De trommel is een ander onderdeel van de wasmachine dat ook af en toe schoongemaakt moet worden. Een indicatie dat tijd is om deze te reinigen, is dat als de wasmachine vlekken op je kleding maakt in plaats van deze te wassen.

Hoe de wastrommel van de wasmachine reinigen?

  • Programmeer een lange wascyclus op een lege wasmachine en met een programma dat de trommel met veel water vult. Gebruik geen wasmiddel, maar gebruik een ontkalker, (natuurlijk) azijn of citroenzuur om de wasmachine te reinigen (zie de instructies van de fabrikant). Als de cyclus klaar is, is de trommel schoon.

  • Gebruik nooit bleekmiddel om je wasmachine schoon te maken, want als er resten achterblijven, verkleurt je kleding. Baking soda (zuiveringszout) daarentegen is handig om geurtjes te verwijderen, ook uit kleding.

Achtergebleven in de trommel

Controleer ook of er niets vastzit in de trommel. Soms komen haarspelden, knopen en zelfs vergeten sokken vast te zitten in de gleuven. Het is raadzaam om deze controle na elke wasbeurt uit te voeren, want deze voorwerpen kunnen de wasmachine beschadigen. En vergeet niet de deur achteraf open te laten, zodat het vocht kan verdampen en er geen geurveroorzakende bacteriën kunnen ontstaan.

Terug naar boven

De wasmachine ontkalken

Hoe de wasmachine ontkalken? Als je hard water hebt, kun je bij elke wasbeurt een antikalkmiddel gebruiken om kalkaanslag te voorkomen. Een wasbeurt met azijn kan ook helpen om kalkaanslag los te maken.

Een andere optie is om elke paar maanden een machinereiniger te gebruiken om de interne leidingen en kanalen van de wasmachine schoon te maken.
Om je wasmachine te ontsmetten kun je ook een half kopje azijn in de wasmiddellade en voer je een wasje uit op de hoogste temperatuur.

Terug naar boven