Nieuws

Haier Duo: wasmachine met twee trommels

21 oktober 2016
Haier duo

Een uniek concept, maar in de praktijk blijken de voordelen toch niet zo duidelijk als aanvankelijk gedacht. En een dubbele trommel betekent blijkbaar ook het dubbele van de prijs.

Met de wasmachine Duo HW120-B1558 introduceert de Chinese fabrikant Haier een volledig nieuw type toestel: met twee trommels, die tegelijkertijd kunnen draaien.

Grote wasjes, kleine wasjes

Twee trommels, betekent dat dat u dubbel zoveel was kunt doen, in dezelfde tijdspanne? Niet helemaal.

Eerst en vooral zijn de trommels niet even groot: de onderste heeft een capaciteit van 8 kg, de bovenste van slechts 4 kg. Er is 1 katoen-eco programma waarbij beide trommels tegelijk draaien, dit is hetgeen gebruikt wordt voor het energielabel.

Daarnaast hebben ze elk verschillende programma’s. Voor de ladingen was die traditiegetrouw het grootst zijn – katoen, wol, synthetisch – kunt u enkel de onderste trommel gebruiken. De bovenste trommel heeft wel een specifiek programma dat katoenen kleding die niet echt vuil is een “snelle wasbeurt” geeft. Daarnaast is het vooral geschikt voor kleinere ladingen baby- of kinderkleding, ondergoed, handdoeken … bovenaan.

Handleiding niet duidelijk

In de praktijk blijkt het ook helemaal niet vanzelfsprekend om met het toestel aan de slag te gaan. Hoe u de twee trommels tegelijkertijd aan het draaien kunt krijgen, staat bijvoorbeeld niet goed uitgelegd in de handleiding. In eerste instantie dachten wij dat de twee trommels samen enkel het katoen-eco programma konden draaien, maar dat bleek dus niet zo te zijn.

Ook de ergonomie van het toestel lijkt voor verbetering vatbaar. Een van de filters van het toestel zit bijvoorbeeld aan de achterzijde. Maar wij gaan er van uit dat die doorgaans tegen een muur wordt gezet. Houd er zeker ook rekening mee dat het toestel 1,28 meter hoog is en ruim meer dan 100 kg weegt.

Duur voor weinig meerwaarde

Af en toe zal het zeker handig zijn om twee verschillende wasjes tegelijkertijd te laten draaien, bv. als u een klein kindje hebt. Maar toch vinden wij deze Haier Duo te weinig meerwaarde bieden. En zeker als we de prijs van € 1 499 onder ogen krijgen. Daarvoor hebt u gemakkelijk twee “gewone” wasmachines.

Op zoek naar de juiste wasmachine voor uw gebruik?

Naar onze koopwijzer wasmachines